Frihed

Jeg søgte på frihed (eller for at være helt præcis: freedom) i DuckDuckGo - en søgemaskine, der gør dig fri af den overvågning, som f.eks. Google gerne vil underlægge dig. Det øverste resultat i søgningen var Freedom - en app, der gør dig fri for internettet på din computer, tablet eller smartphone.

Frihed er, kan man forstå, mange ting. Og nogle gang ting, der modsiger hinanden lidt.

Det er også en af de første ting, der går op for en, som man læser Hans Jørgen Schanz' indlæg i serien af Tænkepauser: Frihed. Frihed er ikke noget, man kan tage og føle på, så selv om det er en ting, som er meget vigtig for os, er det også et koncept, der er vokset ukontrolleret. Alt kan handle om frihed, og alle aspekter af videnskab, filosofi og andet har deres egen indgangsvinkel til friheden.

Bemærk, hvor mange gange jeg har brugt ordet "frihed" indtil videre. Det er nok det næste, der går op for én under læsningen af Schanz' bog - man kan ikke undgå en vis semantisk mætning, hvor ordet mister mere og mere af sin betydning, hver gang man gentager det, indtil det risikerer at blive en meningsløs lyd. En slags visuel bøvs midt i alle de andre ord på bogens sider.

På samme måde, tænker man under læsningen, risikerer frihed at blive et ligegyldigt begreb, hvis vi accepterer enhver brug af ordet - Schanz' lille bog ender i en tankevækkende pointe omkring neoliberalismen og hvad der sker, når positiv og negativ frihed mødes (spoiler: det er ikke en happy end).

Jeg snuppede Frihed på hylden, fordi dens titel også er emnet for årets Krimimesse - og i den anledning har vi overladt bibliotekets hjemmeside til begrebet her i februar måned. Vi vil ikke forsøge at afsætte en skarp begrænsning af, hvad frihed er, men vi vil nærme os begrebet fra flere forskellige retninger, med både humor og nysgerrighed.

Og ligesom Schanz' bog håber vi, at vi efterlader læseren lidt mere oplyst, men først og fremmest inspireret til at søge videre.