Billede med logo for jubilæet: Horsens Bibliotek 150 år

Jubilæum: 10 stærke film fra de sidste 150 år

16.11.19
Få inspiration til gode filmoplevelser i sofaen med denne liste over 10 fantastiske film.

Hvad er titlerne på de 10 bedste film over de sidste 150 år?

Det er en svær opgave. For det første fordi filmmediet ikke går så langt tilbage, men først tager sine spæde skridt i slutningen af 1800-tallet med blandt andet effekttroldmanden George Meliés film og Lumiere-brødrenes kortfilm (sidstnævnte kunne næsten være skåret over en moderne Instagramskabelon med deres ca. 40 sekunders varighed). Og for det andet fordi der findes så ekstremt mange gode film derude.

Film kan bedømmes ud fra en række faglige parametre, men er langt hen ad vejen underlagt en stærkt subjektiv vurdering. Selvom anmeldere og kritikere lovpriser en film er det langt fra ensbetydende med at den brede befolkning deler samme mening. Sådan har jeg det f.eks. personligt med "Citizen Kane", som i mange sammenhænge er listet som ét af filmhistoriens mesterværker.

Og hvordan laver man lige en liste over de bedste film, når der er ligeså mange holdninger som der er film?

Sigter man efter egne favoritter? Tager man udgangspunkt i de mange lister og i kritikernes bedømmelser? I publikums bedømmelser? Inddeler man efter genre? Eller hvordan?

Jeg har valgt en god blanding af ovennævnte tilføjet det kriterie, at de rangerede film kan lånes på Horsens Kommunes biblioteker eller på bibliotekernes online og gratis filmtjeneste Filmstriben.

Efter listen har jeg lavet en oversigt over nogle af de film, der ofte figurerer på filmkritikernes top 10 lister.

Vertigo - En kvinde skygges (1958)

Én af Hitchcocks udødelige klassikere på højde med bl.a. ”Menneskejagt” og ”Fuglene” og med Kim Novak og James Stewart i hovedrollerne. Filmen handler i korte træk om detektiven Scottie, der hyres til at skygge en rigmands hustru. Men tingene udvikler sig og fører blandt andet en række uforglemmelige scener med sig med den højdeskræksramte detektiv. Filmen rangerer som én af verdens bedste.

Tre døgn for Condor (1976)

Joe Turner (formidabelt spillet af Robert Redford) arbejder undercover som analytiker hos CIA i en tid, hvor hemmelige beskeder til fare for nationen optrådte i bøger, tidsskrifter, aviser osv. Filmen står stærkt i hukommelsen af flere grunde. Ikke mindst pga. filmens intro, hvor en ung og iskold Max Von Sydow med følge besøger vores hovedpersons arbejdplads…med maskinpistoler. Turner undslipper og bliver efterfølgende jaget vildt. Filmen er én i rækken af formidable konspirationsfilm og spionthrillers fra 1970´erne post ”Watergate-skandalen”. ”Alle præsidentens mænd”, ligeledes med Redford, vil også kunne nævnes her.

Ondskabens Hotel (1980)

”Én af verdens mest uhyggelige film”. Sådan er Stanley Kubricks filmatisering af Stephen Kings roman ”The Shining” blevet betegnet i en lang række sammenhænge. Og med god grund. På dansk fik den titlen ”Ondskabens hotel”, hvilket er en meget rammende titel for handlingen. Jack Torrance får et job som opsynsmand på The Overlook Hotel i bjergene i Colorado. Han skal føre tilsyn med hotellet over vinteren, hvor stedet er lukket for gæster. Sammen med sin kone og søn flytter han ind på hotellet, men langsomt og sikkert bliver familien, og i særlig grad Jack, påvirket i en uheldig retning af hotellet og dets uhyggelige åndelige tilstedeværelse.

Pulp Fiction (1994)

De fleste lister nævner den, og det gør jeg også. Tarantinos charmerende, skæve og kulørte kultfilm er en original filmperle som brød stort med filmkonventionerne og legede hæmningsløst med genrer, fortælleteknik og ikke mindst opbygning af dialoger og scener. Ikke mindst det umage makkerpar Vincent (John Travolta) og Jules (Samuel L. Jackson) går over i historien som mest spøjse håndlangere.  

Dead Man (1995)

Auteurinstruktøren Jim Jarmuschs sort/hvide art-western fra midten af 1990´erne er blandt én af de højest rangerede og mest udtryksfulde film i min bog. Man skal kunne lide det skæve udtryk og desuden have tålmodighedsbrillerne på når man ser filmen da den efter vor tids standarder tager sig meget god tid. Det er en del af instruktørens trademark og en effekt som nogle gange kan få filmen til at bide sig endnu mere fast. Som i dette tilfælde, hvis du spørger mig. En ung og fåmælt Johnny Depp spiller hovedrollen som bogføreren William Blake (Jep, ligesom den britiske digter, hvilket også skaber en del skøre episoder), der tager togturen til byen Machine og pludselig ender som jaget vildt.      

O Brother Where Art Thou (2000)

Jeg er stor fan af Coen-brødrenes film og mange af dem vil kunne nævnes på listen. Men ”O Brother…” er nu engang toppen af poppen og indbegrebet af Coen drengenes sorte humor, skøre påfund og skæve dialoger. Filmen udspiller sig i Sydstaterne under Depressionen i 1930´ernes USA, hvor vi følger de tre undvegne straffefanger Everett, Pete og Delmar og deres flugt fra ordensmagten gennem kornmarker, pladestudier og oversvømmelser. Filmen er vildt morsom og underholdende. Ikke mindst pga. George Clooney, John Turturro og Tim Blake Nelsons stærke portrættering af de tre fanger. Og så rummer filmen et formidabelt soundtrack.

Lost in Translation (2004)

Sofia Coppolas anden spillefilm med Bill Murray og Scarlett Johansson i hovedrollerne er efter min mening et lille mesterværk som efter hvert gennemsyn åbenbarer noget nyt på stemningsskalaen. Der bliver taget livtag med tunge emner som ensomhed og meningen med livet, men på en meget ”luftig” og appellerende måde som efterlader et enestående og stærkt mindeværdigt billede af det ”noget”, der kan befinde sig mellem to mennesker. En gennemført lille perle som oven i hatten giver et sjovt og sigende billede af Japan og kradsbørstige kulturforskelle.

The Departed (2006)

Martin Scorceses genindspilning af det koreanske agent-actionbrag “Infernal Affairs” om dobbeltagenter og dirty cops. Et intens og stærkt underholdende thriller med et stjernespækket cast bestående af blandt andre Jack Nicholson, Leonardo Di Caprio, Matt Damon, Alec Baldwin og Mark Wahlberg.

The Grand Budapest Hotel (2014)

Wes Andersons collage og kostumekomediedrama om en consierge på The Grand Budapest Hotel, som bliver anklaget for et mord, han ikke har begået. Filmen rummer en perlerække af skøre scener og vanvittige optrin og desuden Andersons næsten faste rollebesætning bestående af blandt andre Bill Murray, Jason Schwartzman og Jeff Goldblum. Der er kælet for detaljerne, scenarierne, replikkerne og generelt hele filmens udtryk i samme grad som med Wes Andersons tidligere film ”The Royal Tenenbaums”, ”Life Aquatic”, ”Darjeeling Limited” m.fl.

It Follows (2015)

En voldsom væmmelig lille indiefilm om udbruddet af en form for epidemi eller måske snarere et fænomen. Filmen kommer med på listen fordi den indenfor genren fremstår som noget helt særligt og nyskabende. Ind imellem, måske hvert 10. eller 15. år kommer der en film indenfor gysergenren som formår skubbe genren i fundamentalt nye retninger med nye skræmmeteknikker og fortællestrukturer. Vi så det f.eks. med den japanske horrorfilm ”Ringu”, som kickstartede både en japansk og en global gyserbølge i begyndelsen af 1990´erne. ”It follows” gør lidt det samme. Den genindfører ret effektivt svedige håndflader, hop i stolen og hænder for øjnene. Filmen er ”monsterfri” i hvert fald i den klassiske forstand og gør i stedet brug af meget enkle effekter og teknikker, hvilket gør den dybt foruroligende. Når topmålet er at skræmme er filmen i top.

Andre højtrangerede film på filmkritikernes lister (et udvalg)

En verden udenfor (1994)

Godfather (1972)

The Dark Knight (2008)

Raging Bull (1980)

Casablanca (1942)

Citizen Kane (1941)

Schindlers liste (1993)

Ringenes herre - Kongen vender tilbage (2003)

Den gode, den onde og den grusomme (1966)

Pulp Fiction (1994)

Borte med blæsten (1939)

Troldmanden fra OZ (1939)

Gøgereden (1975)

Lawrence of Arabia (1962)

De syv samurauier (1974)

... og mange flere

Materialer