Forskere på film

Hvad har Marie Curie, Charles Darwin og Nikola Tesla til fælles? Deres liv og forskning er blevet filmatiseret.

Videnskab.dk bragte i 2011 en liste af en amerikansk forsker over de mest berømte videnskabsmænd, baseret på det antal gange, de er omtalt i bøger, og altså ikke på selve deres videnskabelige landevindinger.

Førstepladsen på listen indtages af filosoffen og matematikeren Bertrand Russell, der blev tildelt nobelprisen i litteratur i 1950, da der ikke findes nobelpris i filosofi eller matematik. Danske Niels Bohr dukker op på en 9. plads, mens vi skal helt ned på en 17. plads, før vi møder en kvinde. Det er Marie Curie, der også er en af de fem Nobelprismodtagere, der findes på listens første 20 pladser. (Se artiklen her)

Men der er selvfølgelig flere kvindelige forskere, der har rokket ved vores verdensbillede. Mary Anning (1799-1847) var en britisk fossiljæger, der er blevet beskrevet som en af de vigtigste fossiljægere, der nogensinde har levet. Lise Meinter (1878-1968) var kvinden, der opdagede, at nuklear fission – altså atomkraft - kan producere enorme mængder af energi. Og danske Inge Lehmann (1888-1993) opdagede jordens indre kerne, som man hidtil havde troet var flydende. (Læs mere her)

Herunder har vi samlet en række spillefilm om forskere og videnskabsfolk, som både underholder og gør dig klogere.