Kvinden der samlede verden af Eva Tind

22.07.21
Hvad er en mosmide? og hvem er Marie Hammer?

Det får du svar på når du læser Eva Tinds fremragende romanbiografi om videnskabskvinden Marie Hammer (1907-2002).

Marie Hammer og hendes tvillingesøster Aase Hammer blev født ind i en intellektuel familie, som nok var temmelig fattige på penge men rige på intellekt. Tidligt i livet vidste Marie, at hun gerne ville forske inden for faget naturhistorie. Mosmiderne blev hendes skæbne, og studierne af de mikroskopiske dyr over hele verden blev grundlaget for at bevise teorien om kontinentaldrift.

Hun gjorde det klart for Ole Hammer inden de giftede sig, at familieliv og børn aldrig måtte komme i vejen for hendes forskningsarbejde. De fik fire børn, og det har i sig selv været en bedrift for Marie at forlade børnene og familien, når man tager tidens kvindesyn i betragtning. Kvinderne måtte kæmpe for at få lov til at uddanne sig i andet end husførelse. Marie Hammer har haft en jernvilje, en unik faglig dygtighed og et brændende engagement i sin forskning.

Eva Tind har skrevet en medrivende, sprogligt fantastisk roman om en bemærkelsesværdigt dygtig kvindelig forsker. I tilgift skriver Eva Tind et danmarksbillede frem, fra en tid hvor ligestillingen mellem kønnene kun kunne anes langt ude i horisonten

Materialer