Videnskabsmand
Foto af Ivan Samkov fra Pexels

6 gale videnskabsmænd

22.04.22
6 intelligente mennesker, der hvert øjeblik kan begynde at le højt og foruroligende.

Den gale videnskabsmand - hvad enten han er rablende tosset eller bare galt på den - er desværre lidt en figur, der hører fortiden til, når vi snakker romanernes verden. Væk er den kittelklædte skurk, der udbryder en kaglende latter, når tingene spidser til, eller den lidt forhutlede professor, der glemmer at tænke over konsekvenserne for sine medmennesker og jagter sine interesser derud, hvor de kan ende med at true hele verden.

De synes at være flyttet over i andre medier og lever i bedste velgående i f.eks. tegneserier og film. Men hvis man gerne vil læse lidt om dem, så kan man heldigvis stadig finde nogle titler, hvor de videnskabelige knytnæver sad lidt løsere på intelligentsiaen.

Jeg har fundet 6 gale videnskabsmænd i litteraturen til dig, der lever lykkeligt med alt det, som videnskaben har bragt os - men også lidt frygter, hvad den KAN bringe.

VICTOR FRANKENSTEIN

Victor er mere eller mindre indbegrebet af den gale videnskabsmand - intellektuel hybris, der bringer ulykke ned over ham selv og hans elskede. Han er naturligvis at finde i Mary Shelleys "Frankenstein" - omend folk stadig skændes om, hvorvidt titlen peger på ham eller på det kunstige menneske, han stykker sammen af forskellige lig. Det ender ikke godt.

"Frankenstein" er en klassiker, hvilket betyder, at vi alle kender historien - og sikkert har set mindst én af de mange filmatiseringer. Men bogen er stadig værd at læse, hvis du aldrig har prøvet kræfter med originalen.

JOSEF MENGELE

Mengele var den mest afskyelige slags gale videnskabsmand - den virkelige slags. Her vil jeg dog kun fremdrage den fiktive udgave af ham, som optræder i Ira Levins roman "Drengene fra Brasilien". Her følger han en nazijæger - baseret på Simon Wiesenthal - der kommer på sporet af Mengele og en plan om at dræbe 94 mænd bosat rundt omkring i Europa og Amerika.

Hvis man ser lidt bort fra den grusomme baggrund, er "Drengene fra Brasilien" en gedigen spændingsroman, hvor brugen af kloning stiller nogle store spørgsmål.

HUBERT og HERBERT WEST

Nej, de er ikke i familie, andet end i overført betydning. Herbert West leger med genoplivning af døde mennesker i HP Lovecrafts novelle "Herbert West - genopvækker", som du kan finde i "Bag søvnens vægge".

Hubert er tydeligvis et nik i hans retning. Det er Ruben Greis, der står for det i zombieslaskeren "Udød" - hvor en dødbringende virus breder sig på Toms arbejdsplads, og han må tage kampen op. De tiltænkte læsere for "Udød" er yngre, fra 12 år og op, men kender man den originale West, vil man nok alligevel more sig.

JOHN HAMMOND

Indrømmet, John Hammond er faktisk ikke videnskabsmanden, der får det hele til at gå galt - han er millionæren, der ansætter en masse mennesker til at gøre det for sig (ligesom Elon Musk ikke er raketvidenskabsmand). Men videnskabelig ravage - det lykkedes det ham at skabe, i en sådan grad, at der er kommet to bøger, seks film og adskillige andre spinoffs til den oprindelige misere.

Hammond er naturligvis manden bag "Jurassic Park" og fortsættelsen "Den forsvundne verden". Vores egne eksemplarer af bøgerne er desværre blevet slidt op, så jeg har linket til bibliotek.dk, hvor du kan bestille dem hjem. Og så er der jo naturligvis altid filmen.

WILLY WONKA

Ja, vi tænker måske mest på Willy Wonka som en noget kulørt person, der ejer en chokoladefabrik, i Roald Dahls klassiske børnebog, "Charlie og chokoladefabrikken". Men man skal ikke kigge længe, før man opdager, hvad der virkelig foregår: Willy opfinder nye smage og slikvarianter, og han lader en gruppe børn blive udsat for gruelige oplevelser i mødet med hans fabrik - det skriger formelig "gal videnskabsmand". Nåja, "gal fødevarevidenskabsmand", men stadig.

 

Materialer