Lars Daneskov - for de små

09.10.23
Lars Daneskov spytter bøger ud til højre og venstre - og rigtig mange af dem er fantastisk højtlæsning til yngre børn. Læs mere her!

Bevar fantasien!

"Man bliver aldrig for stor til at være lille", står der som det første på Lars Daneskovs hjemmeside. For nylig var Daneskov himself på Horsens Bibliotek for at holde oplæg for både skoleklasser og familier, her var hans hovedbudskab, at man ikke må blive kedeligt voksen. Det er vigtigt at bevare sin fantasi og at se på verden med nysgerrighed og humor. Og det siger egentlig ret meget om hans bøger: Det er altid fortællinger som forgår i en genkendelig verden og hverdag, men som er fulde af fantasi og gakkede indslag alligevel. Der er skæve indfald, leg med sproget, fabulering og humor i det små. 

Lars Daneskov er uddannet journalist og har udgivet et hav af bøger: Der er både til voksne, til storebørn og til små børn. Den første bog skrevet til børn er "Godmorgenhistorier" fra 2008. Det er en samling små historier, som er perfekte til at starte dagen med, for i løbet af sådan en lille skør historie kan det meste morgensurhed skylles væk. Det kan fx være historien om den store pruttetrold, som meget gerne vil giftes med prinsessen, men som hele tiden kommer til at prutte af nervøsitet. Han har også et hav af børn (4 stk), så han har nok en del erfaring i at skulle få sådan en hverdagsmorgen til at glide, kunne man forestille sig...

Jeg ved at min kollega har skrevet om Lars Daneskovs "Med døden til følge" her på hjemmeside. Det er en bog om sorg og uhygge for de større børn. Men det Daneskov gør oftest og det som han VIRKELIG kan (hvis I spørger mig) er at skrive for børnehavebørnene og indskolingsbørnene (og deres voksne) med humor og lune.

Undertegnede bibliotekar er lidt en fan af Lars Daneskovs bøger og fik også med begejstring signeret en bog, da han var på biblioteket for nylig. Så hvis du ikke orker at læse om ALLE hans udgivelser, så kan du nøjes med at scrolle ned og bare kigge på alle bogforsiderne. Selvom præmisserne i de forskellige serier er forskellige, og aldersgruppen som de henvender sig til også er forskellig, så er stemningen, humoren, lunen, fantasien og den genkendelige-men-meget-skøre hverdag en fællesnævner hele vejen igennem. Det er også centralt i bøgerne, at der handler om børnene fra børnenes perspektiv. Forældrene er mest bare voksne, som ikke forstår ret meget.

Historierne om Otto

Jeg ELSKER historierne om Otto. De er fyldt med lune og lige dele genkendelig hverdag og fantasifuldhed. 

Otto bor med sin mor og far. Han har en hund, som hedder Ziggi og som egentlig ikke må sove i sengen, men det er bare så rart - især når det er lidt for mørkt på værelset. Otto går i børnehave. Her er der Ronja, som han er lidt vild med, og der er Sebastian og Adam og Ahmed, som er de seje drenge. Og så er der Tito, som er ny, så ham kan man jo ikke bare sådan lege med - vist nok.

Alt det lyder meget genkendelig.

Men så er der også den gang, hvor de skal i svømmehallen, og Otto (som ikke rigtigt kan svømme endnu) beslutter at springe fra den højeste vippe! Og den gang i museet, hvor det går helt galt med den der gamle krukke. Der er også den gang hvor Ziggi stikker af og ender i en bilvask... Og den gang hvor Otto har fået en chokoladejulekalender af sin mormor - helt uden chokolade i!

Og så lyder det hele måske alligevel lidt mere magisk og mystisk og sjovt...

Otto-bøgerne er 4 kapitelbøger med korte afsnit om Otto og hans liv og oplevelser. Og så er der også lige en billedbog for de yngre, som også handler om Otto.

Måske burde jeg være startet med Anton og Molly-bøgerne. Jeg tror egentlig, det er de mest kendte. Men jeg startede med Otto, fordi jeg selv elsker ham og jeg synes, der er for få gode kapitelbøger, som er skrevet til børnehavebørn, som forstår så meget mere, end vi voksne tit forstår.

Anton og Molly

Anton bor i Ostehuset med sin mor, der sælger oste og drømmer om en stærk mand, som kan løfte de tunge oste op på den øverste hylde - måske lissom ham i fjernsynet? Så Anton og hans bedste ven, Molly, beslutter sig for at skaffe sådan en stærk mand til Antons mor. Men det er faktisk overraskende svært... Herfra vikler historien sig ud i mere og mere gakkede retninger.

Der er både tale om en kidnapning i oste-ladcykle, en ridetur på en brugt lama og meget mere. For det er en serie på 5 bøger - og faktisk siger rygtet, at der er et nyt bind i serien på vej senere i år !!!

Stenfjæs

Kender du det, at ens baby-lillebror er mega irriterende? Han skriger og skriger og man ville bare ønske, at han kunne tale, så han kunne sige, hvad der var i vejen. Problemer er bare, at ønsker ikke altid ender som man gerne vil - fx viser det sig, at den der lillebror siger nogle ret irriterende ting. HELE. TIDEN. Men det er der ikke rigtig noget at gøre ved. Lulu har nemlig fundet en magisk sten, som kan opfylde ønsker - men han gider simpelthen ikke være med til det, hvis ønskerne bliver fortrudt. Og Lulu kommer ellers til at fortryde en del af hendes ønsker, for de løber helt løbsk...

Endnu en gang en historie, som er kedelig hverdag mixet sammen med fantasi, lune og ordspil og voila! Alle tiders højtlæsningsbog. Eller faktisk hele tre styks om Stenfjæs...

Det stopper skam ikke der.

Ved mødet med Lars Daneskov i sidste uge, kommenterede jeg på, hvor enormt mange bøger han udgiver, hvortil han svarede, at jeg, han udgiver ikke sindssygt mange. Du kan selv vurdere, hvad du synes, hvis du altså orker at læse artiklen her til ende...

Der er også

...de to bøger om Frida og hendes fætter, som skal komme og bo hos hendes familie, fordi Fætters mor ikke har det så godt. Fætter har ikke så meget tøj, han er ikke vant til at få aftensmad hver dag og han fortæller nogle lidt mærkelige historier om sit hjemmeliv. Det er egentlig ikke det, historierne handler om, men det giver den voksne oplæser en chance for at tage en snak med børn om at alle ikke har det så godt der hjemme - hvis man vil. Man kan også bare læse det som en gakket børne-krimi. For Fridas elskede bamse er forsvundet og den skal findes! Det viser sig dog at være ret svært og Frida og fætter kommer vidt omkring. Vi møder en rar skraldemand og en emsig beboer i nabolejligheden, vi møder råbe-damen og butikken ved navn "Sten saks papir". Stemningen er helt som den plejer: Lun humor, underspillet alvor, og en fantastisk og fabulendrende og dog helt igennem genkendelig virkelighed.

For slet ikke at glemme

...Sommer i Bella Vista er en rigtig sommerbog. Sådan en hvor det er rart og de dasker rundt i et sommerhus område og man kan næsten dufte stranden og fornemme følelsen af smeltet vanilleis imellem fingrene, bare man læser bagsideteksten. Og det er ret sjovt, for bogen har en pointe omkring, at hvis man bare sætter ordet "Sommer" foran ting, så bøger folk hvadsomhelst. Sommeræg. Sommergræs. Sommercement. Du forstår den, når du har læst bogen...!

Bella og hendes bror skal med deres far i sommerhus. Men pludselig kommer farens nye kæreste, og hun sætter ret meget fut i tingene, så børnene vil egentlig gerne have, at hun bliver der. Men hvad vil der ske, når hun opdager at faren ikke er så smart, sporte og med-på-det-hele, som han lader som om?

Og så er der billedbøgerne...

Ej, dem vil jeg faktisk ikke nævne alle sammen.

Men de er der, og der er en helt ny en på vej "Drengen der var bange for det meste" - som handler om at være bange for fjollede ting og om at opdage, at alle er bange for noget og at tanker bare er tanker. Og det sjoveste er, at Daneskov fortalte, at den er skrevet delvist i hans sommerferie, hvor han havde lovet ikke at arbejde - fuldstændig lissom faren i Sommer i Bella!