Børnenes favorit...?

07.10.23
Hvis I er en familie, som har læst billedbøger indenfor de senere år, så kender I garanteret Sallys far. Med ved I, at Thomas Brunstrøm også har skrevet andre bøger?

Hvem er Sallys far?

De fleste læsende danske børnefamilier kender efterhånden Sallys far. Han er pinlig og politisk ukorrekt og sjov og tåkrummende - og minder om rigtig mange af virkelighedens fædre.
Og kender I dem ikke endnu, så lån dem straks! De er sjove for både børn og voksne, de kan læses fra ca. 4 og bliver ved med at være sjove i laaaaang tid. Bøgerne er skrevet at Thomas Brunstrøm og tegnet af Thorbjørn Christoffersen. Historien er, at de skrev den første bog, fordi de syntes, at der mangler nogle tilstedeværende, aktivt deltagende fædre i billedbøgerne.

Thomas Brunstrøm er uddannet journalist og har bl.a. anmeldt film. Han har to børn: en datter ved navn Sally og en søn ved navn Eddie (lissom i bogen!!!). Og efterhånden har han skrevet en hel del børnebøger. Kendetegnende for hans bøger er, at de er skrevet med humoristisk sprog og fede illustrationer.

Nu skal I bare høre:

Til de yngste er der serien om Sallys lillebror, Eddie. Det er bøger i et lille format og med kun ganske få sætninger. Præcis som i Sallys far-bøgerne er Eddie sin helt egen og følger kun sin egen logik.

Makkerparret bag Sallys far har også lavet en serie af billedbøger, som handler om Anton og hans farmor. Anton er en sød og lidt forsigtig dreng med nogle drøn kedelige forældre, heldigvis har han en farmor, som er fuld af fantasi og godt humør. De tager på nogle sjove fantasi-rejser sammen. 
Det er ordrige billedbøger med lidt længere fortællinger til de børn, som kan holde koncentrationen til det. Billedsiden er formidabel og gemmer på referencer lige fra Benny Badekar til italienske spaghettiwesterns. 

Men der er også noget for de større!

Når Sallys far kommer ud og fortæller om bøgerne, bliver der ofte grinet højeste, når han læser "Sallys far bander (ad helvede til)" højt - især der hvor Eddie sige "Æh bæh bussemand, tissemand og blespand!". Måske er det grunden til, at Thomas Brunstrøm har skrevet en hel bog om bandeord!? Den hedder "Hvad fanden er et bandeord" og den forklarer om forskellige typer bandeord, hvorfor man bruger dem og hvad de betyder. Det er genialt med en bog, som gør det bydende nødvendigt at læse alverdens frække og sære bandeord og skældsord højt!

Og når vi er ved fagbøgerne

...så er Thomas Brunstrøm også medforfatter på en serie af bøger, som handler om forskellige videnskabelige emner. Med Thomas Brunstrøm som medforfatter fortæller førende forskere om deres emne. Den nyeste bog i serien er "Andreas Mogensen fortæller om astronauttræning, vægtløshed og kæmpelyn: en bog om rumfart for børn". Du kan også læse om vikinger, om imunforsvaret, om filosofi, om neanderthaler og om rumforskning. Bøgerne er morsomt og rigt illustreret af Bjørn Nørbo Andersen.

Og så kommer vi til

...serien "To på ti", som er skrevet af Thomas Brunstrøm og Sophie Souid, illustreret af Kim Dalsgaard. De er små, sjove kapitelbøger om børnene Hans og Grete, hvis forældre er humorforladte helsefanatikere. Men deres bedstefar er - på trods af glemsomhed - virkelig en sej bedstefar: Han elsker monstre, ved hvordan man bekæmper varulve og tager dem med på fisketur efter Lockness-monsteret. Bøgerne er actionfyldte og virkelig sjove og skøre.

Materialer