Middelalderens egne historier

09.08.22
Hvilken bedre måde at opleve middelalderen end gennem de historier, de selv fortalte?

Der er skrevet masser af romaner, der behandler middelalderen - dem kan du læse om her. Men den moderne roman opstod først med Miguel de Cervantes' Don Quijote i starten af 1600-tallet - og når man løst definerer middelalderen som perioden fra 500-1500, må man indse, at det bliver svært at finde en god roman skrevet på den tid. Ikke desto mindre havde middelalderen en righoldig litteratur, der dækker en lang række meget forskellige typer af tekster.

Men mindre end en roman kan også gøre det, når blot læseoplevelsen er god - derfor har jeg her fundet fem eksempler på historier, der har overlevet helt fra middelalderen og frem til i dag. Det er fortællinger, der har vist deres værd og sagtens kan underholde og fascinere den dag i dag.

Saxo

Vores egen Saxo Grammaticus er et godt sted at starte. Hans Gesta Danorum, der har et par forskellige navne på dansk, deriblandt Danmarks Krønike, Saxos Danmarks historie og Den danske krønicke, har mange nok stiftet bekendtskab med på et tidspunkt i deres liv. Det er både et historisk værk og en god historie, idet det, der oprindelig var 16 håndskrevne bind på latin, strækker sig fra Danmarks sagnkonger frem til 1185.

Hans beskrivelse af vort lands historie har kastet mange andre udgaver af sig gennem tiden. Blandt andet kunne man nok forvente, at Shakespeare havde læst i den, inden han gav sig i kast med Hamlet. Og der er lidt mere saft og kraft end i de fleste andre historiebøger, idet Saxo også kaster sig over jætter, kæmper og guder.

Sagaer og Snorris Edda

Sagaerne er ofte forbundet med vikinger - og med god grund. De handler om vikingerne og deres - ofte mytiske - forfædre, og deres bedrifter. Fortællingerne stammer sikkert også fra den hedenske tid, før middelalderen for alvor fik sit greb i Skandinavien, men hvad mange nok ikke er opmærksomme på er, at de er nedskrevet i middelalderen. Ligesom Saxo, var der i middelalderen nemlig en stor interesse for historie og et behov for at kende til fortiden. Sagaerne og Snorris Edda siger derfor meget om hvordan man i Middelalderen har set sig selv i et historisk perspektiv og hvilke historier, man den gang har fortalt hinanden.

Både sagaer og Edda er nedskrevet i Island, men specilt i oldtidssagaerne, der handler om den mytiske fortid og de store sagnhelte, møder vi også danske helte som Ragnar Lodbrog og Rolf Krake.

Chrétien de Troyes

Nu sagde jeg, at romanen, som vi kender den, først opstod senere - men Chrétien de Troyes var faktisk den første til at kalde sine bøger for romaner (omend de så ikke lever op til det, vi kalder en roman i dag). Tillige var han med til at popularisere kong Arthur-myten ved at skabe Arthurromanen som genre.

Med Løveridderen / Den nordiske løveridder er der dømt stolte riddere og romantisk kærlighed til den helt store guldmedalje. Løveridderen Yvain bliver lagt på is af sin udkårne, og for at genvinde hendes kærlighed må han udøve alskens heroiske dåder. Det skal ikke være let at vinde Jordens smukke kvinde.

Chaucer

Geoffrey Chaucer var lidt af hvert, inklusive filosof og diplomat, men mest husket er han som forfatter og digter - og især for Canterbury fortællingerne. Han var en af de forfattere, der viste, at det samtidige engelsk sagtens kunne bruges i kunstnerisk øjemed, hvilket på daværende tidspunkt ellers var forbeholdt fransk og latin.

Canterbury-fortællingerne er en samling på 20 historier, bundet sammen af en rammefortælling. En flok pilgrimme på vej til Canterbury fortæller dem i en konkurrence om et gratis måltid, når rejsen er overstået. Det gør det muligt for Chaucer at sprede sig over en lang række genrer og stemninger i fortællingerne og gør Canterbury fortællingerne til en ganske frisk oplevelse.

Beowulf

Beovulfkvadet er et heltekvad, der placerer sig højt på listen over vigtige værker i den angelsaksiske litteraturs historie. Og så foregår handlingen endda i Danmark. Der er en god sandsynlighed for, at du har stiftet bekendtskab med historien, for den er blevet genskrevet og filmatiseret et utal af gange - men originalen er skrevet på vers og findes i flere oversættelser bare her på biblioteket, f.eks. Andreas Haarders og Barry Wilmonts.

Beovulf (eller Bjovulf eller Beowulf eller Bjovlf) er helten i historien og ankommer til Skandinavien for at hjælpe danernes konge Hroðgar. Denne har problemer med sin mjød-hal, da stedet flere gange er blevet overfaldet af monstret Grendel. Vor helt tager naturligvis opgaven på sine skuldre, men opdager også, at alle monstre har en mor (der kan være endnu værre).

Dante

Sidst men ikke mindst kan middelalderen også være din guide til efterlivet. Med Dante Alighieris Den guddommelige Komedie har du nemlig en historisk udgave af Turen går til Helvede. Her er der også tale om et langdigt - og i lighed med Chaucer gjorde Dante op med de herskende sprog og skrev i stedet på italiensk.

Man følger forfatteren selv, i følgeskab med den romerske digter Vergil, der fungerer som hans guide til underverdenen. Her udstilles alle de grumme ting, der overgik folk, som ikke opførte sig ordentligt (sjovt nok inkluderede det en del af Dantes politiske modstandere). Selv om værket i overfør betydning beskriver sjælens vej mod Gud, har det nok mest været med til at tegne vores billede af Helvede og dets pinsler.

 

Opdateret af Jonas Sandager, 10/8/22

Materialer