Middelalderkrimier - en bogliste

09.07.19
Hvert år er der Middelalderfestival i Horsens den sidste weekend i august. Find inspiration til spændende middelalderkrimier herunder.

 

Davidsen, Martin: Døden på den gustengule hest: en bogbinders beretning
Tanken & Mindet 2021; 1. udgave; 243 sider (Bogbinderen; 1)
Veloplagt historisk krimi om den nysgerrige Laurits Bogbinder, som får sat sin behagelige tilværelse over styr i reformationstidens Helsingør. Til krimilæsere som også er interesserede i danmarkshistorie

Davidsen, Martin: Dragen med de syv hoveder og ti horn: en bogbinders beretning
Tanken & Mindet 2022; 1. udgave; 268 sider (Bogbinderen; 2)
Året er 1535. Ud for Helsingørs kyst går et skib på grund med kun to overlevende besætningsmedlemmer. Resten er omkommet. Men er de døde af sygdom, eller er der tale om en forbrydelse? Det sætter Laurits Bogbinder og hans ven Didrik sig for at opklare. For læsere af historiske krimier.

Eco, Umberto: Rosens navn
Rosinante 2016; 7. udgave; 572 sider
Historisk roman og krimi. Et italiensk kloster opskræmmes af en række mord. Den lærde munk William og hans lærling Adso tilkaldes for at opklare forbrydelserne, som har tæt forbindelse til klostrets bibliotek, der repræsenterer middelalderens religiøse univers med magtkampe, inkvisition og fortiede sandheder.

Gammeltoft-Hansen, Bendt: Vindeltrappen: en gåde i to tider
Lindhardt og Ringhof 2018; 196 sider
Krimi. Broder Sørens begivenhedsrige liv i 1500-tallet på Sydfyn og i Gråbrødrekloster i Svendborg, væves sammen med en nutidig kriminal- og kærlighedshistorie, der udløses af, at organisten ved Sct. Nicolai Kirke dør under mistænkelige omstændigheder.

Hjuler, Henning: Dødskærren
Lindhardt og Ringhof 2016; 1. e-bogsudgave
Krimi. I 1500-tallets Helsingør bliver kæmneren myrdet, og en af byens spedalske bliver anklaget. Stadslægen har imidlertid sin egen teori, som leder mistanken mod de udstødte tatere.

Hjuler, Henning: Rotterne: thriller fra pestens tid
Lindhardt og Ringhof 2016; 1. e-bogsudgave
Krimi. Da den unge pige Karen kort efter en serie bid fra en inficeret rotte dør af pest, får den lokale læge en fornemmelse af, at noget ikke stemmer. Hvor kom rotten fra? Hvordan kom den ind til Karen?

Jensen, Martin: Eske Litle - byfoged i Assens
Klim 2014 (Krimiserien med Eske Litle; 1 ud af 7)
Krimi. Eske Litle er byfoged i Assens i de urolige år omkring 1330, hvor Den Kullede Greve regerer. Eske ønsker kun at sikre sine borgere, men drages modvilligt ind i det politiske magtspil, og samtidig bliver en fremmed købmand meget ubelejligt myrdet.

Jørgensen, Ulrik: Den evige mand
[Epoz] 2014; 1. udgave; 419 sider
Krimi. Efter sigende er det selveste Djævlebogen der forsvinder fra et skriptorium i Skotland i 1434. Munken Trueblood og Ridderen Brask forsøger at komme til bunds i sagen.

Jørgensen, Ulrik: Den sidste kurér
EPOZ 2017; 1. udgave; 313 sider (Trueblood og Brask; 2)
Krimi. Munken Trueblood fortsætter i 1434 sammen med sin livvagt, ridderen Brask, sine missioner for den katolske kirke. De er på en livsfarlig jagt ned igennem Skotland og England efter den mystiske "Recipé", Tempelherrernes dybeste hemmelighed. En biskops overgreb på små drenge i 1423 viser sig at spille en central rolle for både Trueblood og Brask.

Jørkov, Birgitte: Vor Frues sorte søndag
Hovedland 2001; 256 sider (Helsingørkrimi-serien; bind 1 af 5)
Danmark er i opbrud, et mord vender op og ned på Helsingør, og midt i det hele forsøger Eline ølkone at få sin trygge hverdag tilbage. På trods af rammehistoriens krimielement henvender bogen sig primært til læsere af historiske romaner og slægtsromaner.

Peters, Ellis: Et helligt mord
North Audio 2023; 1. e-bogsudgave (Krimiserien med Broder Cadfael; bind 1 af 10)
Krimi som udspilles i 1137, da en lille gruppe engelske munke, hvoraf nogle er mere hellige end andre, drager til Wales efter Sct. Winifreds jordiske rester.

Sansom, C. J.: Djævlens værk
North Audio Publishing 2022; 326 sider (Krimiserien med Matthew Shardlake; 1)
I begyndelsen af 1500-tallets England bliver klostrene tvangsnedlagt. I Scarnsea-klostret har man meget at skjule, og da det ender med flere mord, sendes den pukkelryggede sagfører Shardlake derned med en ung hjælper.

Sansom, C. J.: Sort ild
North Audio Publishing 2022; 426 sider (Krimiserien med Matthew Shardlake; 2)

 

Se også listen med Middelalderromaner samt listen med 10 gode middelalder-serier

Materialer