Lysbringersken af Palle Reimann

Lysbringersken af Palle Reimann

07.09.20
I 1484 udsendte den romerske pave en bulle, der erklærede alt heksekunst for kætteri. Denne bulle er udgangspunkt for Palle Reimanns barske, men interessante roman om Aslaug, smedens hustru, der anklages for hekseri.

Aslaug er gift med Hans smed. Begge har været gift før, og begge ægtefæller døde af pesten. Hans smed har fem børn, som Aslaug gladelig har taget til sig. Ikke mindst den ældste datter, Mette, der er meget optaget af at lære, alt hvad stedmoren ved om planter og helbredelse. For Aslaug arbejder som jordemoder.

I Rom følger paven sin bulle op ved at udsende inkvisitoren Augustin Valle. Han skal efterforske hekseanklager over hele Europa og har pavens bemyndigelse til at fængsle og straffe eventuelle hekse. I Danmark støder Valle på Aslaug, der med sit røde, løsthængende hår, sin frie optræden og ikke mindst sit erhverv som jordemoder er en torn i øjet.

Palle Reimann er journalist og cand.mag. i historie og dansk, og "Lysbringersken" er hans romandebut.

Middelalderen var en tid, hvor døden aldrig var langt væk. Kirken havde stor autoritet, og forbrød man sig mod Guds love, var straffen hård. Men eftersom kvinder i kirkens øjne var svage og syndige, var de skyldige alene ved at eksistere. Det gav sig udslag i en – i nutidens øjne – foruroligende dobbeltmoral.

Romanen fortælles gennem de forskellige personer, så vi hører både om Aslaugs helbredende arbejde og hverdagen i en dansk middelalderby, men også om det beskidte politiske spil, der udspillede sig omkring paven i Rom osv.

Bogen virker gennemresearchet, men forfatteren har dog taget sig visse historiske friheder. F.eks. kom hekseprocesserne først til Danmark efter Reformationen. Så et uddybende efterord med fokus på hvilke elementer af romanen der er fantasi, og hvilke der er konkret historisk funderet, ville have været prikken over i'et.

"Lysbringersken" emmer af middelalderstemning, og er både spændende, tankevækkende og barsk. Så er du til fortællinger om middelalderen, hekseforfølgelser og kvinders rettigheder, så er Palle Reimanns roman et godt bud.

(også anmeldt på Litteratursiden)

Materialer