Kvinder og kujoner af Mathilde Anhøj

Kvinder og kujoner af Mathilde Anhøj

18.05.20
Personlig og underholdende indføring i hvordan populærkulturens kvindeskikkelser har formet Mathilde Anhøjs opvækst

Mathilde Anhøj er forfatter, foredragsholder og radiovært - blandt andet. I "Kvinder og kujoner" fra 2016 tager hun fat i, hvordan de kvindeskikkelser, hun har mødt i især den amerikanske populærkultur, har været med til at forme hende som kvinde, i langt højere grad end hendes rødstrømpe mors opdragelse. 

Anhøj starter med Disney prinsesserne. Som lille pige var hun dybt fascineret af dem, og via Askepot, Tornerose og Snehvide lærte hun, at kvinder skal være smukke og synge godt. At de ikke må være frembrusende, men skal vente på at prinsen kommer til dem. 

Fra Disney blev blikket rettet mod tv-serien "Sex and the City". Her er hovedpersonerne fire singlekvinder i New York, og man følger deres jagt på kærlighed, karriere og livet i almindelighed. Kvinderne her i serien adskiller sig fra 1970'ernes feminister, idet de allerede er økonomisk uafhængige og seksuelt frigjorte. Samtidig går de dog op i tøj og sko og kunne ikke drømme om at gå udenfor en dør uden BH. Anhøj fortæller, hvordan alle hendes veninder pludselig kunne spejle sig selv i Miranda og Carrie, mens Charlotte var for kedelig, og ingen ville tro på, at Samantha var 'rigtig'. Det var simpelthen for usandsynligt, at en kvinde kunne nyde sin seksualitet så skamløst.

Den næste serie, der blev Anhøjs spejl, var "Girls", hvor svære følelser og økonomiske udfordringer blev italesat. Modsat "Sex in the City" hvor hverdagen i store træk var glamour for kvinderne, er budskabet i "Girls": Du kan ikke få det hele. Serien lærte også Anhøj, at den romantiske helt som f.eks. Mr. Big i "Sex and the City" i virkeligheden er en 'Peter Pan-mand'. En mand, der kun er forelsket i sig selv og ikke vil have ansvar og pligter. En mand, der sagtens kan lave store gestusser, men som aldrig vil tage lortebleen på daglig basis. Med andre ord - ikke særlig attråværdig som en fast partner.

"Greys hvide verden" er Anhøjs sidste serie. Den faldt hun over, da hun forsøgte at komme overens med den angst det gav hende, at hendes mor pludselig var blevet opereret. Serien udspiller sig på et hospital, og hvert afsnit handler om tab, død, sorg, svigt og psykiske problemer. For Anhøj blev serien en øjenåbner i forhold til, at følelsesmæssig ustabilitet er et grundvilkår for mennesker.

Anhøj vender til sidst tilbage til Disney, men denne gang er det heksene, hun fokuserer på. For som voksen kvinde i dagens Danmark er spørgsmålet måske snarere, end hvilken prinsesse du er: Hvilken Disney heks er du?

"Kvinder og kujoner" er underholdende, til tider provokerende, men helt sikkert øjenåbende med sin tolkning af hvordan kvinder er blevet fremstillet i populærkulturen. Man kan være enig eller uenig med Mathilde Anhøj, men det er i hvert fald interessant læsning.

Materialer