Jettes tidsrejse-favoritter

04.08.18
Et udvalg af Jettes favorit bøger om tidsrejser.

Jeg synes selv, at jeg har en ret bred smag. Jeg kan lide science fiction og horror, men også historiske romaner, drama og en god kærlighedshistorie. Heldigvis kan disse mange genrer samles her i denne liste, for tidsrejser kommer hele genre-spektret rundt. 

Havmanden af Nielsen Brunse

Find "Havmanden" her

"Havmanden" er en underlig titel, som ikke siger meget om indholdet. Det er til gengæld vældig godt, så lad dig ikke skræmme af den mærkelige overskrift.
Fortælleren John Vivilt er ude at sejle. Pludselig befinder han sig nøgen midt i vandet, og hans båd er væk. Heldigvis bliver han samlet op af nogle fiskere, som tager ham med ind til land, efter at de først har forvisset sig om, at han er et menneske.
Det viser sig hurtigt, at John er røget tilbage i tiden, og derudover er han endt i England.
I første omgang finder han ly hos den lokale præst, men snart søger han mod London, hvor han opdager, hvad det vil sige at være fattig. For ikke at sulte ihjel melder han sig til hæren, og her møder han sin skæbne i form af baronen Delaffoy.
Historien fortælles af John, som tænker tilbage på begivenhederne, mens han fortæller dem til en mand ved navn Thurloe. Vi ved allerede fra starten af, at John er spærret inde, men af hvem og hvorfor afsløres først til allersidst.
Niels Brunse har med "Havmanden" skrevet en god historie, der blander det historiske med tanker om tid og lidt kærlighed bliver det også til. En absolut læseværdig roman, som man ikke bør snyde sig selv for.

I kamp mod tiden af Ben Elton

Find "I kamp mod tiden" her

Hvad nu hvis du fik chancen for at rejse tilbage i tiden og ændre en begivenhed for at gøre nutiden bedre – ville du gøre det? Og hvad ville konsekvenserne være?
I ”I kamp mod tiden” lader Ben Elton sir Isaac Newton opdage, at det ikke kun er objekter som æbler og planeter, der påvirkes af tyngdekraften. Også tiden påvirkes heraf, og det åbner et vindue for spring i tiden på forudberegnede datoer.
297 år efter Newtons opdagelse vender den tidligere elitesoldat og overlevelsesekspert, Hugh Stanton, tilbage til Cambridge Universitet, hvor han studerede i sin ungdom. Han er blevet hidkaldt af Cambridges Master, professor Sally McCluskey, der var hans lærer i historie, og nu har hun et tilbud til ham.
Stanton mistede for nyligt sin hustru og to børn i en ulykke og driver nu alene rundt uden familie, venner eller en karriere. Da McCluskey giver ham muligheden for at rejse tilbage til 1914 – det år Newton har forudset som det tidspunkt fortid og nutid vil mødes – og forhindre Den Store Krig i at bryde ud, tror han ikke rigtigt på, at det kan lade sig gøre, men lader sig alligevel overtale, og snart er han i fuld gang med at forberede sig på at forhindre mordet på det østrig-ungarske tronfølgerpar, Frans Ferdinand og Sophie OG at planlægge mordet på den tyske kejser Wilhelm 1.
​”I kamp mod tiden” er en underholdende og begavet spændingsroman om tidsrejser, hvor Ben Elton udnytter genren 'kontrafaktisk historie' for at se på, hvordan Europas fremtid kunne have set ud, hvis attentatet mod Frans Ferdinand ikke var lykkes. Samtidig smider han en række andre twists ind, som gør historien endnu mere uberegnelig, og tilføjer en slutning som næsten ikke er til at bære.

22.11.63 f Stephen King

Find "22.11.63" her

D. 22. november 2013 var det 50 år siden den amerikanske præsident John F. Kennedy blev skudt under et besøg i Dallas, Texas. Efterfølgende blev Lee Harvey Oswald arresteret for mordet, men længe før han kunne komme for en dommer blev også han skudt. Dermed blev grunden lagt for en række spekulationer: Handlede Oswald på egne vegne? Stod FBI bag mordet på Kennedy? Var det cubanske bagmænd? Eller noget helt fjerde. Uanset hvad, ændrede denne dag verden, og mordet på Kennedy er udgangspunktet for bestsellerforfatteren Stephen Kings mammutroman.
Jake Epping, 35 år, fraskilt og engelsklærer på den lokale highschool, får en dag muligheden for at rejse tilbage i tiden. I den lokale Al’s Diner findes en form for tidshul, som tillader en rejsende at komme tilbage til d. 9. september 1958, blive der så længe man vil, og når man kommer tilbage vil der kun være gået to minutter i nutiden. Derudover er der den krølle på halen, at næste gang man drager tilbage til 1958, så er det igen første gang, dvs. alle handlinger er nulstillet.
Ejeren af Al’s Diner, Al Tempelton, har lagt planer for at rejse tilbage og forhindre mordet på Kennedy, men en alvorlig kræftsygdom har sat en stopper for dem, og nu beder han Jake tage af sted.
Det er dog ikke så simpelt at ændre tidens gang. Dels vil Jake være sikker på, at Oswald nu også var alene om mordet, så han ikke dræber den forkerte, og dels skal han passe på, at Oswald ikke får færten af ham, for blot en lille ændring i tidsforløbet kan gøre det umuligt for Jake at stoppe mordet. Endelig er der også problemet med selve tiden, både at få de fem år frem til mordet til at gå, og så den hurdle, at historien absolut ikke ønsker at blive ændret og kæmper imod med næb og klør.
"22.11.63" er også udkommet som tv-serie.

Den tidsrejsendes kvinde af Audrey Niffenegger

Find "Den tidsrejsendes kvinde" her

"Den tidsrejsendes kvinde" er en meget smuk og speciel kærlighedshistorie, der foregår over en periode på næsten 80 år. 
Hovedpersonen Henry er bibliotekar. Han er født med en genetisk sygdom (kronolepsi), der gør, at han falder ud af tiden, når han bliver stresset. Så dukker han op et andet sted i en anden tid – nøgen, sulten og uden viden om hvornår han kan vende tilbage til nutiden.
Dette medfører naturligvis mange ulemper for ham. På hans arbejde har han en uheldig tendens til at dukke nøgen op i magasinet, hvilket mere end en gang har gjort rengøringspersonalet pinlig berørte. Men andre episoder har været mere farlige, og Henry har været nødt til at lære både at stjæle og slås for at overleve.
Under en af sine rejser møder han sin fremtidige kones 6-årige jeg. Det bliver starten på en fin kærlighedshistorie, der er mere kompleks end som så. For Henry har en viden om fremtiden, men ingen muligheder for at ændre på den. Så de ting, han ved, er han nødt til at holde for sig selv, for ikke at forstyrre andres sjælefred.
Den 6-årige Clare bliver hurtig glad for Henry, som giver hende et skema over de datoer, hvor han dukker op og besøger hende. Hun venter med større og større længsel på besøgene, og da hun fylder 18 år, er hun forelsket og klar til Henry.
Men de må vente, for der går endnu nogle år, før de mødes i real tid. Og da de gør det, er det pludselig Clare, som ved mere end Henry, for det var hans ældre jeg, der rejste tilbage til hendes barndom.
Det lyder kringlet, og det er det på en måde også, men "Den tidsrejsendes kvinde" er yderst velskrevet. Niffenegger får mange spændende dilemmaer med omkring tidsrejser og paradokser. Derudover er det som sagt også en fin kærlighedshistorie, som slutter mere alvorligt, end man først tror.
Romanen blev filmatiseret i 2010 (find filmen her).

Harry Augusts første femten liv af Claire North

Find "Harry Augusts første femten liv" her

Harry Augusts liv starter på dametoilettet på jernbanestationen Berwick-upon-Tweed, nytårsdag 1919. Moren dør efter fødslen, og da Harrys far er den lokale herremand, Rory Hulne, hvis familie ikke er interesseret i at få en bastard i huset, så vokser Harry op hos Harriet og Patrick August, der arbejder som opsynsmand for familien Hulne.
Harrys liv er ganske almindeligt, og han dør i 1989 som en fraskilt, barnløs folkepensionist, og så burde den historie være forbi. I stedet for fødes Harry igen nytårsdag 1919 og det hele starter forfra. Men Harry husker hver en detalje fra sit første liv!
Claire North lader Harry selv fortælle sin historie, som han starter ved afslutningen af sit ellevte liv. Her ligger han for døden, da en lille pige opsøger ham på hospitalet. Her beder hun ham overbringe en besked, der lyder: ”Verdens ende er på vej, som den nødvendigvis altid må være det. Men det går hurtigere og hurtigere.
Herfra springer vi tilbage til begyndelsen, dvs. til Harrys fødsel og første liv, og så videre frem med spring i både i liv og tid mens vi følger Harrys erindringer fra tidligere liv, som både kan være 10 år før og samtidig 150 år senere. Det kunne blive temmelig forvirrende, men North har styr på sin fortælling, der trods sin snørklede struktur er både spændende og letforståelig.
Det viser sig, at Harry ikke er den eneste af sin slags. I Kronos-logen møder han andre udødelige, som har organiseret sig. Bl.a. for at kunne hjælpe medlemmerne nemmere gennem barndommen når de genfødes med et sind, der kan være hundredvis af år gammelt. Logen holder dog også øje med, at ingen piller for meget ved de temporale begivenheder, så tidens forløb ændres. Beskeden på Harrys dødsleje tyder dog på, at nogen er i gang med netop det. Og Harry har en idé om, hvem det kan være.
Ud over den umiddelbart spændende handling er ”Harry Augusts første femten liv" også en roman om determinisme og fri vilje, om venskab, kærlighed og selve eksistensens kompleksitet.
En helt igennem imponerende roman af Claire North, som iøvrigt er et pseudonym for den britiske forfatter, Catherine Webb, der har skrevet en række romaner. ”Harry Augusts første femten liv" er dog den første, der er blevet oversat til dansk.

Tidskortet af Felix J. Palma

Find "Tidskortet" her

"Tidskortet" udspiller sig i London i tiden efter, at H. G. Wells udgav romanen “Tidsmaskinen”, og historien fortælles i tre dele med hver deres hovedperson. Den første historie handler om den unge rigmand, Andrew Harrington, som forelsker sig ubehjælpeligt i en fattig prostitueret. Desværre dræbes hun af Jack the Ripper, før Andrew får reddet hende væk, og nu ønsker han kun at dø for at følge hende. Men fætteren Charles vil ikke blot stå til side og se på.
Den anden historie følger den ugifte Claire Haggerty, der drømmer om et helt andet liv. Da veninden Lucy inviterer hende med på Gilliam Murrays berømte tidsrejse til London i år 2000, tager hun med, og her møder hun menneskehedens fremtidige frelser, som hun forelsker sig i. Spørgsmålet er nu, hvordan en sådan kærlighed kan udleves med flere hundrede år i mellem sig.
I den sidste historie skræmmes London af nogle mord, som ikke kan være begået med datidens våben. Scotland Yard er overbevist om, at morderen er fra fremtiden og kommet tilbage med Murrays tidsrejser, men H. G. Wells tror nu, at der er en anden forklaring. Og det er der også.
Alle tre historier bindes sammen af personer og begivenheder med Wells som bindeled for dem alle. Palma introducerer en masse kendte skikkelser fra slutningen af 1800-tallet så som Joseph Merrick (bedre kendt som Elefantmanden), Bram Stoker og Jack the Ripper, og det lykkes ham at flette dem ind i sin egen historie på troværdig vis. Det samme kan man sige om tidsrejse-delen, som også fungerer upåklageligt og føjer en ekstra dimension til historien.
Er du til eventyr-romaner, uden det dog bliver til tjubang-action, så er “Tidskortet” et absolut must. Her får læseren masser af intelligent underholdning i en usædvanlig indpakning. Og så kan jeg også anbefale at læse H. G. Wells roman, der referes til her, nemlig "Tidsmaskinen", der trods sine mere end 100 år på bagen stadig er læseværdig (Find "Tidsmaskinen" her).

 

Tags
Materialer