I overfladen

I overfladen

30.10.14
Spændende dansk antologi med nyskrevne science fiction noveller

I 2007 udgav Science Fiction Cirklen en antologi med nyskrevne danske science fiction noveller. Redaktør Carl-Eddy Skovgaard var begejstret for de mange bidrag, så nu har han udgivet en efterfølger: ”I overfladen”.

Nogle af de 20 forfattere var også repræsenteret i første samling, bl.a. H. H. Løyche som står for samlingens sidste novelle ”I min faders hus”. På jorden er klimaet ved at gå amok. Temperaturerne stiger, og eksperterne forudser, at jorden snart vil være lige så varm som på Venus. Menneskene må skabe en beboelig verden på Mars, men hvem skal af sted?

En anden genganger er en af mine favoritforfattere Patrick Leis. I novellen ”Infektion”, der er en prequel til hans zombi-trilogi, fortæller han, hvordan zombi-svøben startede.

Af de nye forfattere kan jeg bl.a. fremhæve Brian P. Ørnbøl og novellen ”Stendrømme”, om kvinden som bor i byen, der tilsyneladende fortsætter uendeligt. Hun drømmer om at komme ud af byen, og en dag tager hun af sted. Men det viser sig at blive en meget lang rejse.

En anden ny forfatter er Gudrun Østergaard, som i ”Den grønne jakke” beskriver et samfund, der lever i et kæmpe tårn opdelt i sektioner. I toppen bor eliten, og de øvrige er opdelt nedefter. Pigen Ivara føler sig ikke hjemme i sin sektion, og tager på udflugt nedenunder. Men det viser sig, at det ikke er så nemt at falde til på en anden etage.

Endelig vil jeg også reklamere stærkt for Kenneth Krabat ”Historiens korte arm”, som virker inspireret af en af mine yndlingsromaner ”Gateway”, men som alligevel har sin helt egen morale.

”I overfladen” er generelt velskrevet, og indeholder både hård science fiction og den blødere slags. Her er kortere og længere noveller, debutanter og professionelle. Kort sagt - her er et godt udpluk til elskere af genren. Og har du aldrig troet, at science fiction var noget for dig, så giv alligevel samlingen her en chance. For gode historier kan man aldrig få nok af.

Materialer