Hvor blev du af Bernadette af Maria Semple

Hvor blev du af Bernadette af Maria Semple

10.11.14
Bernadette går helt i baglås ved udsigten til at skulle være sammen med mange mennesker, og hun finder på alle mulige krumspring for at undgå turen. Det er uforpligtende skøn, utraditionel og overraskende underholdning.

Er Seattle befolket af curlingbørn og deres soccermødre? 

Det synes Bernadette I hvert fald. Hun flyttede for mange år siden til byen sammen med sin superintelligente IT-nørdede mand, som arbejder med robotudvikling for Microsoft. Sammen har de den ligeledes superintelligente datter Bee på 15, og det er overvejende Bees fortællerstemme vi læser i romanen.

Familien bor i et stort  faldefærdigt hus, - en tidligere pigeskole, som Bernadette oprindeligt havde til hensigt at sætte i stand. Bernadette er en prisbelønnet arkitekt med en sønderslået karriere bag sig og et vanskeligt sind. Hun har gennem årene i Seattle udviklet en markant social fobi, og opfører sig mildest talt besynderligt.

Fortællingen tager fart da Bee som belønning for en meget fin eksamen ønsker at fejre det flotte resultat med en fælles familietur til Antarktis. Bernadette går helt i baglås ved udsigten til at skulle være sammen med mange mennesker, og hun finder på alle mulige krumspring for at undgå turen.

Romanen er bygget op omkring hovedpersonernes mail-skriverier, som er smidt ind imellem afsnittene med Bees fortællestemme. Bernadette har hyret en indisk "sekretær" for 70 cent i timen til at ordne sine affærer, og deres indbyrdes mails blandet med mails mellem nogle af soccer-mødrene, der sladrer om Bernadette udgør tekstfundamentet.

Det er selvsagt en meget fragmentarisk roman, men enormt morsom. Maria Semple udnytter 100% de moderne mediers indtog i litteraturen, og det er der kommet en fremragende helstøbt roman ud af. Det er underholdning på højt plan, og samtidig er der et indhold, som sætter den moderne vestlige familiestruktur til debat. Jeg er blevet underholdt lige så godt, som da jeg - helt ubekendt med chicklitgenren - læste "Bridget Jones, dagbog" for snart mange år siden. Det er uforpligtende skøn, utraditionel og overraskende underholdning.

Materialer