Forsider

Årets bøger: Jette

06.01.23
Jette præsenterer et udvalg af sine bedste læseoplevelser i 2022.

Hvert år afholder biblioteket "Årets bøger", hvor vi præsenterer nogle af de bedste udgivelser, vi er stødt på i månedernes løb. Biblioteksfolk er forskellige, så der er stor spredning over feltet af bøger, der bliver talt om, og det plejer at være hyggelige og inspirerende arrangementer, der også bliver bragt ud på de små filialer.

Nogle af anbefalingerne har vi indtalt på video, og dem bringer vi her på siden.

Denne gang er det Jette, der fortæller om nogle af sine bedste læseoplevelser fra 2022. Under videoerne kan du også læse teksten, og nederst i indlægget kan du hurtigt komme til at reservere bøgerne.

Hovedet i himlen og fødderne på jorden af Carolyne Kaddu Rasmussen
Med pingviner på rejse af Hazel Prior
Sten saks papir af Alice Feeney

Hovedet i himlen og fødderne på jorden

Det er ikke sikkert, at mange alene ud fra navnet ved hvem Carolyne Kaddu Rasmussen er. Men har man set komikeren Melvin Kakoozas tv-show ”Helt sort”, kender man hende helt sikkert. Carolyne er nemlig Melvins mor, som med umådelig charme har snakket med om sønnens oplevelser i alle udsendelserne.

Det stod nu ikke skrevet i stjernerne, at Carolyne skulle blive kendt i dansk tv. Hun blev født i Uganda i 1970, blot et par måneder før diktatoren Idi Amin tog magten ved et kup. I løbet af hans 8-årige styre mistede ca. 300.000 mennesker livet, og mange flygtede. Heriblandt også Carolynes familie. Carolyne boede på det tidspunkt på en kostskole, og det lykkedes først hendes far at hente hende fem måneder senere. På det tidspunkt var hun døden nær af underernæring.

En stor del af barndommen boede Carolyne hos mormoren i et velhaverkvarter med stuepige, men hun kom også hos farmoren, der boede i bushen. Her var der udendørs bad, og hønsene sov inde i huset. Men kærligheden var stor, og der var ubetinget frihed, og det var også farmoren, der tog Carolyne ind, da hun bliver gravid som 18-årig.

Som 21-årig møder Carolyne sin kommende mand, en højtstående parlamentariker, og snart bliver hun gravid igen. Men lykken varer ikke længe. Carolynes mand er nødt til at flygte pga. politisk forfølgelse, og i sommeren 1992 sender han bud til Carolyne. Han har fået arrangeret, at hun kan følge ham til Danmark, hvor han har fået ophold.

Danmark er meget anderledes end Kenya, men Carolyne er fast besluttet på at få det bedste ud af livet, uanset hvor hun er.

”Hovedet i himlen og fødderne på jorden” er en utrolig livsbekræftende fortælling. Uanset hvad livet har smidt i hovedet på Carolyne: sult, enlig mor, flygtning i et fremmed land, vold i hjemmet og meget mere, så har hun altid kastet sig ud i udfordringerne med et positivt sind.

For Coralynes første mand blev det ødelæggende at være flygtning i et fremmed land. Han mistede sin identitet og sig selv. Carolyne derimod har slået rod og kalder Danmark sit moderland, mens Uganda er hendes fædreland. På trods af møder med racisme og andre vanskeligheder har hendes ukuelige livsmod, hendes kristne tro og hendes kærlighed til sin familie båret hende frem. Jeg kan ikke andet end være fuld af beundring for en kvinde, der i den grad lever sit liv på egne vilkår, uanset hvilke storme tilværelsen kaster hende ud i.

På rejse med pingviner

Hvis du var vild med ”En mand der hedder Ove”, så vil du også holde af ”På rejse med pingviner”, der er den første oversættelse til dansk af Hazel Prior. Men forhåbentlig ikke den sidste.

Den 85-årige Veronica McCreedy bor alene i et stort hus ved den skotske kyst. Hun har ingen familie, og hendes eneste omgangskreds er hushjælpen Eileen og havemanden mr. Perkins, for hun bryder sig ikke særligt meget om andre mennesker. I stedet nyder hun at drikke en god kop Darjeeling-te og se tv-programmet ”Earth Matters”. Hun foretrækker, at alle dørene i huset er lukket – og er ikke bange for at råbe ordrer til Eileen. Og så har hun altid en gribetang med til at samle affald op med, når hun går tur, fordi hendes far engang sagde, at man skal stræbe efter at efterlade jorden som et bedre sted.

Men en aften kommer der ikke ”Earth Matters”. I stedet vises programmet ”Pingviner i knibe” med Robert Saddlebow, der er en af de få personer mrs. McCreedy nærer en vis beundring for. Det tv-program bliver begyndelsen på et nyt kapitel i den ældre dames liv. Hun bliver dybt optaget af de kluntede fugle, der mod alle odds overlever i naturens mest barske omgivelser. Deres stædighed gør så stort et indtryk, at hun beslutter sig for at rejste til en pingvinforskningsstation på en af Sydshetlandsøerne i Antarktis i tre uger. Mrs. McCreedy har nemlig en ikke ubetydelig formue, og nu skal de gå til at redde pingvinerne og gøre verden et bedre sted.

Det er dog ikke den eneste ændring i hendes tilværelse. Hun opdager nemlig også, at hun har et barnebarn, Patrick. Han lever dog slet ikke op til hendes forventninger, og snart er hun på vej til Antarktis på trods af forskernes klare afvisning af at få besøg af en 85-årig i de ugæstfrie omgivelser. Men mrs. McCreedy er ikke sådan at slå ud. Og snart er hun på en rejse i nutiden, og der også bringer hende tilbage til fortiden.

”På rejse med pingviner” er en charmerende feel good roman om, at det aldrig er for sent. Den ældre dame med det vrisne ydre viser sig at gemme på en grusom tragedie og talrige svigt i fortiden. Heldigvis begynder hendes panser langsomt at opløses, da hun opdager, at ikke alle mennesker er ude på at udnytte hende. Og at førstehåndsindtrykket indimellem snyder.

Jeg var rigtig godt underholdt af den livsbekræftende historie, som både leverer grin og en lille tåre. En dejlig læseoplevelse til de mørke aftener.

Sten saks papir


”Sten Saks Papir” er en overraskende spændingsroman af britiske Alice Feeney om ægteskab, hemmeligheder og et weekendophold, der løber helt af sporet.

Amelia er gift på 10. år med manuskriptforfatteren Adam. I romanens start er de på vej til det skotske højland, hvor Amelia har vundet et weekendophold i en ombygget kirke. Adam er kun modvilligt taget med, men Amelia håber, at weekenden kan redde deres ægteskab, der har skrantet længe.

Efter en lang køretur, hvor vejret blot ender i en regulær snestorm, når de endelig frem til kirken. Stedet er dog helt anderledes end forventet. En ildevarslende atmosfære hviler over den gamle kirke, der ligger fuldstændigt isoleret mange kilometer fra civilisationen. Selvom selve kirken er pænt moderniseret indvendig, er alt dækket af støv, og kulden nærmest stråler ud af de tykke vægge. Der er også noget mærkeligt med fordøren, der det ene øjeblik er låst, og det næste står åbent. Og hvem har egentlig sendt mailen til Amelia, om at hun har vundet?

Historien udspiller sig over en weekend, der fortælles skiftevis i 1. person af Amelia og Adam. Ind i mellem er indsat en række breve skrevet til Adam på deres bryllupsdag gennem årene. Brevene fortæller om fortiden og et ægteskab med både op- og nedture.

Opbygningen med spring i fortællerstemme og tid er med til at skabe en stigende spændingskurve. Vi hører først fra den ene, så fra den anden, og nogle gange modsiger de hinanden. Der ligger hele tiden noget usagt hos dem begge, som holdt mig på tæerne konstant. For kunne jeg overhovedet tro på nogen af dem? Det er selvfølgelig ikke første gang, at jeg læser en spændingsroman med flere fortællere, men her lykkedes det virkelig Alice Feeney at tage fusen på mig.

Som en ekstra krølle på historien lider Adam af prosopagnosi. En sygdom, der betyder, at han ikke kan genkende ansigter. Han ved ikke, hvordan hans kone ser ud, og han kan ikke genkende sig selv i et spejl. Adam har ikke fortalt om sin lidelse til andre, så når de er til selskaber, er hun nødt til at fortælle ham, hvem de møder. Lidelsen betyder også, at han ikke kan aflæse folks humør af deres ansigtsudtryk. I stedet er han nødt til at forlade sig på stemmen, vejrtrækningen og kropssproget. Det gør det ikke nemmere at gennemskue, hvis nogen lyver for dig, og det går hurtigt op for os, at hverken Adam eller Amelia stoler på hinanden.

”Sten Saks Papir” er psykologisk spænding på højt plan. Her er ikke tale om bloddryppende action, men om en snigende uhygge og et ægteskab, hvor intet er, hvad det ser ud til på overfladen. Her er ikke mange personer, men alligevel er historien uigennemskuelig på den gode måde. Slutningen snød mig som sagt fuldstændigt, og det er bare så fedt, når det lykkes.

Jeg har ikke læst noget af Alice Feeney før, og ”Sten Saks Papir” er da også hendes første udgivelse på dansk. Hun har dog skrevet yderligere tre romaner, hvoraf debuten, ”Sometimes I Lie”, blev oversat til over 20 sprog. ”Sten Saks Papir” er solgt til Netflix, som er i gang med at lave en tv-serie over historien. Hvis de kan lykkes med at lave den lige så spændende som romanen, så er der noget at se frem til.

 

Materialer