Fortællersken af Vibeke Marx

17.08.16
Nora er en genert, sky og ensom kvinde. Forladt af sin mor, sin elsker og sin søn lever hun på en drøm om at elskede Antony vil vende tilbage til hende.

Nora er til bal på kroen og bliver sidst på aftenen budt op til dans af amerikanske Antony. Nora og Antony får 6 vidunderlige uger sammen i forældrenes lille primitive sommerhus i Odsherred. Antony drager videre i forbindelse med sit job, og tilbage står Nora med et barn i maven og en længsel så dyb at savnet fylder hele hendes voksne liv.

Kuldslåede forhold mellem forældre og børn bliver på en måde nedarvet i denne historie. Gennem hele sin barndom føler Nora sig ”helt forkert” og afvist af sin mor. Hendes manglende selvværd får også stor indflydelse på forholdet til den søn hun har fået sammen med Antony.

I romanen følger vi Nora gennem et langt liv og Vibeke Marx gør hende til historiefortæller. Vi får historier om Noras familie, om stenfiskeren og hans mange sønner, om de tyske forbindelser under 2. verdenskrig, og om den jødiske skibsdreng. Samtidig med Noras historiske fortællinger udfolder Vibeke Marx også historien om Noras forhold til sin søn Henning, der er emigreret til Australien. Det er en hjerteskærende beretning om en mor der elsker alt for meget men igen og igen bliver afvist hele livet igennem.

Det er faktisk en kaotisk roman som stritter i mange retninger og myldrer af vidtforgrenede historier. Grunden til at jeg alligevel vil give den min varmeste anbefaling er, at portrættet af Nora er varmt og ganske aldeles fremragende. 

Materialer