Den lukkede bog af Jette Kaarsbøl

Den lukkede bog af Jette Kaarsbøl

06.11.14
Romanen foregår i slutningen af 1800-tallet. Frederikke kommer fra et gedigent borgerligt miljø, hvor fremtiden er nøje planlagt. Hun skal giftes med en præst, som selvfølgelig er udpeget af Frederikkes forældre.

Jette Kaarsbøl vandt flere litterære priser for sin debutroman Den Lukkede Bog i 2004 - både De Gyldne Laurbær og Læsernes Bogpris. Det er sjældent at en debutant slår så hårdt og effektivt igennem, men det er velfortjent, synes jeg.

Romanen foregår i slutningen af 1800-tallet, og Kaarsbøl fortæller historien om Frederikkes liv. Hun kommer fra et gedigent borgerligt miljø, hvor fremtiden er nøje planlagt. Hun skal giftes med en præst, som selvfølgelig er udpeget af Frederikkes forældre. På den måde bliver Frederikkes fremtid sikret.

Frederikke drages imidlertid ind i det kulturradikale miljø omkring Georg Brandes. Vi møder både Herman Bang og P.S. Krøyer under læsningen, men helt afgørende for Frederikkes liv bliver mødet med Frederik Faber, en ung karismatisk læge, som Frederikke forelsker sig i og bliver gift med. Problemet er bare at Frederik er homoseksuel, og slet ikke interesseret i at leve et traditionelt borgerligt liv.

Frederikke er ikke i stand til at gribe de muligheder, som det frie og åbne ægteskab giver hende, og hun ender sit liv som en gammel bitter kone, der bor alene i en stor lejlighed i København.

Romanen blev meget forskelligt anmeldt i dagbladene, bl.a. fordi forfatteren kommenterer slagets gang i romanen undervejs. En problematisk form, som altså er faldet nogle anmeldere for brystet, men mig har det ikke generet. Jeg overgav mig fuldstændigt, og lod mig suge ind i de mange myldrende historier fra den tids København, som Jette Kaarsbøl fortæller med overskud og fortælleglæde. Her er i høj grad sat fokus på den tids kvinderoller specielt for borgerskabets kvinder.

Materialer