Billede af Karen Warfel fra Pixabay

Rom Coms

14.02.23
Findes der noget bedre end at synke ned i sofaen til en sød romantisk komedie, når man trænger til at slappe lidt af. Vi ser nærmere på de romantiske komedier.

Rom coms er en forkortelse for romantic comedies, på dansk romantiske komedier. Filmentusiasten Shanna Yehlen definerer i sin artikel 'A brief history of romantic comedies' en romantisk komedie som: ”en film eller et stykke som beskæftiger sig med kærlighed på humoristisk og underholdende facon.”

Rom coms kan dermed spores langt tilbage. Faktisk kan William Shakespeares teaterstykker fra slutningen af 1590'erne som f.eks. ”En skærsommernatsdrøm” (lån en filmatisering her) og ”Stor ståhej for ingenting” (lån en filmatisering her) betragtes som nogle af de første rom coms. Her bliver 'basis-plottet' for rom coms etableret, med to personer der møder hinanden, konflikter opstår, men til sidst får de hinanden.

Her skal det dog handle om film, hvor de romantiske komedier har været med hele vejen fra stumfilm som 'Sherlock Jr.' fra 1924 med Buster Keaton og Kathryn McGuire (Se den på Filmstriben).

Det er dog med tale-filmene, at genren for alvor bliver populær, og selvom basisplottet er stort set uændret, er forskellige typer af rom coms dog gennem tiden. 

Comedies of manners

I 1930-erne kommer en række romantiske komedier, som Shanna Yehlen kalder 'comedies of manners'. 'Comedies of manners' kan løseligt oversættes til en komedie, der parodierer adfærd i en bestemt social gruppe, oftest overklassen. 'Comedies of manners' findes også i litteraturen, hvor både forfattere i det antikke Grækenland og de romerske digtere benyttede sig af narrativet.

I rom coms går det typiske plot ud på, at en rig person forelsker sig i en fattig person. Filmene giver et satirisk blik på overklassens hykleri, og sub-genren oplevede en opblomstring i efterveerne af Den Store Depression, som et eksempel på at penge ikke kan købe alt. 

Et af de mest kendte eksempler er ”It happened one night” fra 1934, hvor en rig kvinde løber væk med en arbejdsløs journalist (spillet af Clark Gable). Filmen vandt 5 Oscars.

Af senere film kan bl.a. nævnes "Clueless" med Alicia Silverstone fra 1995. Lån filmen her.

Screwball komedien

Fra slutningen af 1930'erne får en ny type film kaldet screwball komedien luft under vingerne. Screwball er et udtryk fra baseball, der bruges, når et slag sender bolden i en helt uventet retning. På samme måde tager filmene i denne subgenre pludselig en overraskende drejning. Derudover er filmene også kendetegnet ved slapstick scener og hurtige, vittige replikker. Og så har filmene oftest en kvindelig hovedperson/helt.

Eksempler på denne type film er f.eks. "Bringing up, Baby" (1938) og ”The Philadelphia Story” (1940), begge med Katharine Hepburn i hovedrollen.

Af senere film kan bl.a. nævnes "The Lost City" med Sandra Bullock og Channing Tatum. Lån filmen her. Men også film som "You Got Mail" (lån filmen her) og "The Proposal" (lån filmen her) hører til screwball kærlighedskomedier.

Kønnenes kamp

Op gennem 1950’erne til de tidlige 1970'ere begynder det at handle om forskellene mellem kønnene, og det er ofte en professionel konflikt, der sparker handlingen i gang. Først flyver gnisterne i raseri, siden bliver gnisterne amourøse.

Kendte eksempler på denne type film er f.eks. "Desk Set" fra 1957 med Katharine Hepburn og Spencer Tracy samt "Battle of the Sexes" fra 1960 med Constance Cummings og Peter Sellers. 

Af senere film kan bl.a. nævnes "How to Lose a Guy in 10 Days" med Kate Hudson og Matthew McConaughey (lån filmen her) og "Intolerable Cruelty" med George Clooney og Catherine Zeta-Jones (lån filmen her).

Den seksuelle revolution rammer rom coms

Sideløbende med 'kønnenes kamp komedierne' i 1960’erne og 1970’erne begynder den seksuelle revolution at ramme rom com genren. De glade tresseres åbne forhold til sex betyder, at filmene bliver mere direkte både i handling og tale. De er også mere kyniske i den forstand, at det ofte diskuteres, hvorvidt kærlighed overhovedet findes, ligesom de fortæller, at kærlighed ikke kan løse alle problemer.

Her er filmen ”Annie Hall” fra 1977 med Diane Keaton et godt eksempel.

Af senere film kan bl.a. nævnes "Bollevenner" med Mila Kunis og Justin Bieber (lån filmen her), eller "Elsker dig for tiden" med Julie Rudbæk og Kasper Dalsgaard (lån filmen her).

Den neotraditionelle rom com

Og så når vi frem til den neotraditionelle romantiske komedie. Disse film fokuserer på kompatibilitet og lægger vægt på sex. Her er kærligheden krystalklar - der må indgås kompromiser på begge sider for at få forholdet til at fungere. Filmene har også ofte et metalag, der refererer til fortidens romantiske komedier.

Eksempler på sådanne film er ”Sleepless in Seattle” (1993), men også nyere film som ”Trainwreck” (2015) hører til her.

Shanna Yehlen slutter sin gennemgang af den romantiske komedies historie med at konkludere, at rom coms gennem hele filmhistorien har afspejlet det omkringliggende samfund. Hvad enten historien udspiller sig i fortiden, i nutiden eller i fremtiden viser filmene samfundets syn på kærlighed, og tidens trends og problematikker afspejles i filmene. Så selvom rom coms har haft forskellige udtryk igennem tiden, har kærligheden hele tiden haft en stemme. Og det er da dejligt at leve i et samfund, der tror på kærligheden.

De bedste rom coms

Men hvilke er så de bedste romantiske komedier? Der er lavet mange forskellige lister over de bedste rom coms, men som med alle andre genrer er der et stort element af smag og personlige referencer, der spiller ind. 

En klassiker, det dog ikke er til at komme udenom, er "Da Harry mødte Sally" fra 1989. Her følger vi Harry (Billy Crystal) og Sally (Meg Ryan), der støder tilfældigt på hinanden gennem en årrække. Tredje gang de mødes får de et nært venskab, der senere bliver til kærlighed. Men ingen af dem er interesseret i at sætte venskabet på spil, så hvad gør man? Lån filmen HER.

Ligeledes er vi også nødt til at nævne "Fire bryllupper og en begravelse" med Hugh Grant og Andie McDowell, hvis historie kan minde lidt om "Da Harry mødte Sally. Ungkarlen Charles møder ved et bryllup en smuk, kvik og lidt flyvsk amerikansk pige. De mødes til flere bryllupper (og én begravelse) og Charles gør alt for ikke at blive forelsket i hende. Filmen kom i 1994 og var med til at køre Hugh Grant i stilling som den romantiske komedies førstemand. Lån filmen HER.

"Bridget Jones dagbog", der havde premiere i 2001, er også en af de rom coms, der topper manges liste. Renée Zwellweger spiller hovedrollen som den 32-årige kiksede singlepige Bridget Jones, der en nytårsdag beslutter sig for at overtage styringen af sit liv. Hun afslår sin mors forsøg på at koble hende sammen med den kedelige advokat Mark og får i stedet et forhold til den charmerende chef Daniel. Men er han den rette? Se filmen på Filmstriben.

Ser vi på rom coms fra de senere år, dukker "Love, Simon" fra 2018 også op på listerne over de bedste. Filmen er baseret på Becky Albertallis roman om Simon, der er 17 år og går i high school. Han vil gøre alt for at skjule, at han er til drenge, men så bliver han hemmeligt forelsket i en anonym blogger. Simon spilles af Nick Robinson, og selvom filmen på mange måder bruger stort set alle genrens klichéer, så er den banebrydende, fordi den handler om en ung, homoseksuel mands vej til at springe ud. Lån filmen HER.

Og der er naturligvis mange mange flere gode rom coms. Herunder finder du et udvalg af dem, du kan låne på biblioteket.

Links

A brief history of romantic comedies af Shanna Yehlen

Materialer