"Morfar åndede med havet" af Trude Teige
"Morfar åndede med havet" af Trude Teige

Morfar åndede med havet af Trude Teige

26.02.23
Bevægende roman fra 2. verdenskrig

De norske brødre Konrad og Sverre er sømænd. Da 2. verdenskrig bryder ud i Europa sejler de i Asien og Australien og glæder sig over ikke at være en del af krigen. Men så går Japan ind i krigen, og i 1943 bliver deres skib sænket af japanerne. Telegrafisten Sverre bliver sammen med officererne taget ombord på ubåden, mens Konrad ender i en redningsbåd. 

Sigrid Greve er ligeledes norsk statsborger. Hendes far er direktør for et stort hotel i Surabaya, og familien har de sidste ti år boet i Java, hvor Sigrid nu arbejder som sygeplejerske. Hun plejer Konrad under hans indlæggelse, og midt i krigens rædsler forelsker de to sig.

Så snart Konrad er rask nok, bliver han dog sendt i en japansk fangelejr. Og det gælder snart alle europæere, så også Sigrid og hendes familie ender i en fangelejr. Håbet om at de skal være sammen igen, når krigen er slut, holder Konrad og Sigrid oppe. Men vilkårene i lejrene er umenneskelige med sult, sygdom og brutale vagter, så overlevelse er langt fra sikkert. 

”Morfar åndede med havet” fortælles skiftevis af Sverre, Konrad og Sigrid, og sproget flyder let. Det er spændende at læse om forholdene under krigen, og samtidig kan kærlighedshistorien mellem Konrad og Sigrid ikke undgå at gribe læseren om hjertet.

Trude Teige har lagt et stort researcharbejde i romanen, for selvom historien om Sverre og Sigrid er fiktion, tager den udgangspunkt i virkelige hændelser fortalt af de mænd og kvinder, der oplevede dem under krigen. Hun har lagt vægt på i videst mulige omfang at give et historisk korrekt billede af krigens udvikling og forholdene i de japanske lejre.

Ca. 900 norske mænd, kvinder og børn var spredt på næsten 100 japanske fangelejre i Sydøstasien og Japan under 2. verdenskrig. Det drejede sig bl.a. om missionærer, sømænd og forretningsmænd. 134 nordmænd døde i fangenskab, og dem, der overlevede, kom hjem med både fysiske og psykiske ar. 

Hvis du vil vide mere om forholdene i de japanske fangelejre, kan jeg også anbefale ”Fange af solens rige” af Anne-Marie Severine Lütken og Ayoe Maria Jurhagen. Her fortæller de historien om danske Therese Severin Petersen (f. 1915), der voksede op som kolonist på Java i Indonesien, og under 2. verdenskrig sad tre år i japansk fangenskab sammen med sine to børn. Også J.G. Ballards selvbiografiske roman ”Solens rige” om en drengs grufulde oplevelser i en japansk interneringslejr under den 2. verdenskrig kan varmt anbefales.

Trude Teige har også skrevet romanen ”Mormor dansede i regnen”, der ligeledes udspiller sig under 2. verdenskrig, dog i Tyskland.

Materialer