Tips til at læse med de yngste

01.05.20
Det er vigtigt at læse med de aller mindst, jeps. Det er vi med på. Men hvordan gør man? Især hvis ungerne ikke rigtig gider?!?

Tålmodighed og leg

Det aller-aller-aller vigtigste for at få børn til at læse, er at sørge for at de forbinder det med noget godt. Det vil sige, at det skal være sjovt og hyggeligt. Så når de ikke gider mere, så lad dem kravle væk, og prøv igen senere - igen og igen og igen, indtil de elsker det. Det kræver tålmodighed fra den voksne! Men hvis man fastholder dem med tvang, mister de lysten og forbinder læsning med noget dårligt. Man må gerne læse/fortælle videre, selvom de kravler lidt væk, leger eller spiser, for det kan sagtens være at de lytter og følger med på den måde.

De aller letteste gode råd

 • Sørg for at der er bøger i børnehøjde
 • Hav bøger, som I ikke er sarte over - børnene skal have lov til at kigge i bøger selv!
 • Det er okay, hvis børnene bruger bøgerne til at bygge tårne af eller balancere med på hovedet - først når de bliver lidt større og allerede er blevet glade for bøger, kan I begynde at lære dem at man skal være forsigtig.

Vær nærværende

 • Tilbyd tit at læse med børnene. Børn gør som deres forældre, så hvis de kan mærke, at I kan lide at læse bøger, vil de også gerne.
 • Gør det hyggeligt at læse, lig fx tæt sammen i sofaen eller sengen med tæppe på. Børn vil gerne være sammen med deres forældre, så hvis de kan mærke, at de får nærhed og opmærksomhed fra deres forældre, når I læser, så vil de gerne.
 • At læse med de yngste betyder ikke nødvendigvis at læse bogens tekst. Måske peger I bare på tegningerne og snakker om, hvad I kan se. Lad endelig børnene pege og afbryde. Sæt ord på det, børnene viser jer i bogen.

Leg læsningen i gang

 • Find bøger med lyde, pels, flapper eller andet, som børnene kan sanse med andet end øjnene.
 • Find bøger med et lille hul i og lad din finger titte frem som en lille orm, imens du siger en sjov lyd. Eller lad børnene stikke hånden ind i hullet, og snup så deres hånd fra indersiden. Gør det til en sjov leg!
 • Syng sange (fra sangbøger) - sæt gerne fagter på! 
 • Leg det samme som sker i bogen. Fx Hvis I har en bog med noget med et æble, så spis et æble lige før, efter eller imens og påpeg det. Syng "hjulene på bussen" og peg, når en bus kører forbi jer. Hvis I læser en bog, hvor nogen gemmer sig, så prøv at gemme jer og bruge de samme ord og vendinger omkring leger - så virkeligheden og bogen knyttes sammen. 

Sorry....

 • Det er BØRNENES smag, der gælder. Så hvis børnene har en yndlingsbog eller et yndlingemne, som du bare hader, så er der ikke noget at gøre. Læs den hæslige bog alligevel. Igen og igen. Nyd nærværet og hygge - og find trøst i at tænke på, at vi er maaaaange som netop nu sidder og læser en bog, vi virkelig er trætte af. Og glæd dig over, at ungernes udvikler sig hurtigt, så om et par uger er det nok en anden bog, der er favoritten.