Julen i billedbøger

03.12.21
Anna har fundet de fem billedbøger, der bringer julen i hus. Og huset i julehumør.

Der findes naturligvis også julebøger for voksne, og jeg kan personligt ikke lade være med at læse op til flere hvert år. Alligevel er det altid billedbøgerne, der gør mig aller mest i julehumør og som giver mig tårer i øjnene og kuldegysninger. For den barnlige glæde ved julen, troen på magien og den enorme tryghed findes kun hos børn. 

Juletræet

"Et rigtigt juletræ" af Patricia Toht er en af mine julebogsfavoritter. Det er en rolig historie om en familie, som henter juletræ og tager det med hjem og pynter det. Bogen er skrevet i velfungerende rim, og Jasvis' illustrationer er så fine og stemningsfulde.

Kan du huske det øjeblik i Disneys Juleshow, hvor Chip og Chap sidder inde i juletræet og kigger forundret på den magiske julepynt omkring sig? Det ganske korte sekund, hvor de bare er mundlamme over skønheden og forunderligheden af det hele? For mig er "Et rigtigt juletræ" indbegrebet af den stemning, der er liiiiige der, inden de spiser pynten, stikker hovedet ind i kuglerne og kommer op at slås med Pluto.

Julesange

Jeg vil anbefale "Nu er det jul igen - og andre julesange for børn" illustreret af Lea Letén, men det kan egentlig lige så godt være "Alberte synger julesange" eller "De bedste julesange for børn og barnlige sjæle" illustreret af Bente Bech eller en af de utallige andre julesangbøger. Det vigtige er, at I synger masser af julesange.

Der findes en hel del af de tykke papbøger med julesange, så man kan begynde at "læse" julebøger (altså kigge i bogen, imens I synger) for børnene allerede imens, de er babyer. Og sådan en sangbog har jo tegninger af det hele: Juletræer, julemænd, Jesusbørn, osv, så man kan snakke om tingene og introducere konceptet jul.

Til de små

Altså, hvis det skal være til de aller yngst, så skal I have fat i sangbøgerne. Men fra 2-årsalderen er Willi-bøgerne gode.

Willi-bøgerne er kendetegnet ved, at de er helt tæt på børns hverdag. Altså, der er ikke så meget magi og fantasi, men der er masser af genkendelighed. Willi glæder sig meget til jul og han ønsker sig et rigtigt tog. Men det kan julemanden ikke have i sin sæk! Heldigvis finder Willis farfar en løsning, så juleaften ender godt alligevel...

Astrid Lindgren

Ja, ja. Det er nemt at sige, at man elsker Astrid Lindgrens bøger. Hvem gør ikke det? Men uanset hvor populært et valg det er, så ER hun jo altså god. Og hendes julebøger er så julede, som noget kan blive...

Min favorit er Jul i Bulderby. Men har man læst den en million gange, så kan man jo passende prøve med "En jul i småland for længe siden", som er udkommet på dansk for første gang i 2021, og som handler om Astrid Lindgrens egen jul tilbage i 1913.

Jul i stalden

...er Astrid Lindgren egen lille version af juleevangeliet. Der er ikke en masse højtflyvende snak om Gud og Jesus, men det er en rolig og hjertevarm historie om en frysende kvinde, som modtager varme og trøst og mælk fra dyrene i stalden - og så føder hun det lille barn. Den giver mig altid en klump i halsen, ikke fordi den er sørgelig, men fordi den er rørende.

Materialer