Forsiden på filmen "Thulesagen - løgnens univers" af Poul Brink

Thule-sagen: Løgnens univers af Poul Brink

19.05.15
Velskrevet, velresearchet og utrolig spændende indføring i Thule-sagen og dens følgevirkninger
D. 9. april 2015 havde filmen ”Idealisten” præmiere i de danske biografer. Filmen er baseret på bogen ”Thule-sagen”, som første gang udkom i 1997 skrevet af den danske journalist Poul Brink. I anledning af filmen genudgiver Lindhardt og Ringhof bogen i en ny udgave, som jeg håber rigtig mange vil læse.
 
I 1968 styrtede et amerikansk B52 fly lastet med 4 brintbomber ned nær den amerikanske militærbase ved Thule. Den danske og den amerikanske regering udtalte dengang, at ulykken var under kontrol; at flyet kun var fløjet ind over dansk territorium med atomvåben pga. nødlandingen; at der ingen fare var for de Thulearbejdere, som hjalp med oprydningen; og at man havde fået fjernet alt radioaktivt materiale. Poul Brinks velskrevne bog viser, at alt dette var løgn!
 
Brinks interesse for Thule-sagen startede i 1986, hvor han af sin redaktionssekretær blev bedt om at se nærmere på et par arbejdere, som hævdede, at de var blevet syge efter et uheld med en atombombe på Grønland. Brink, som var født i 1954, kunne ikke selv huske ulykken, men det viste sig, at være rigtig nok. 
 
Herfra startede Brinks research af det, der blev til Thule-sagen, som endte med at indbringe ham en politianmeldelse – men også Cavling-prisen for sine afsløringer af, hvordan både den grønlandske og danske befolkning blev ført bag lyset af skiftende regeringer, som trods den officielle danske nej til atomvåben på dansk jord-politik, igennem årtier tillod at amerikanerne havde atomvåben på Thulebasen.
 
Nogen vil måske tænke, at det er en gammel sag, og hvorfor er den vigtig i dag? Det er den af flere årsager: Dels er det skræmmende at tænke på, at i et land som Danmark, der bryster sig af at være et åbent demokrati, forsøgte Udenrigsministeriet på alle tænkelige måder at stoppe en dansk journalist i at afsløre, at selv samme ministerium igennem årtier havde løjet for befolkningen for at dække over gamle hemmeligheder – nøjagtig som STASI og KGB.
 
Dels er det en vigtig lektion i, hvordan kolonimagten Danmark ikke har behandlet Grønland stort bedre end f.eks. Kong Leopold behandlede de sorte i Belgisk Congo. Nok har vi ikke holdt grønlændere som slaver, men vi har tvangsforflyttet dem, taget deres børn for at gøre dem til gode borgere i Danmark, og ikke mindst holdt dem udenfor indflydelse på deres egen fremtid.
 
Og endelig er det også en fascinerende indføring i embedsvælde og udenrigspolitik. Bl.a. var jeg lidt rystet over, hvor arrogant USA har behandlet Danmark, men trods Brinks kritiske briller er der faktisk også områder i amerikansk politik, som han finder bedre end den danske. Så her er altså ikke tale om ensidig beskyldning og enøjet kritik.
 
Poul Brink er kritisk, men også omhyggelig i sin research, hvor han rejser både til USA, Grønland og Danmark rundt for at tale med så mange som muligt, og bogen ”Thule-sagen” er en utrolig spændende gengivelse af begivenhederne og hans enorme research, skrevet så nervepirrende som en thriller. En stor anbefaling herfra.
 
Materialer