Ivalu af Morten Dürr
Ivalu af Morten Dürr

Ivalu af Morten Dürr er blevet Oscar-nomineret

06.02.23
Morten Dürr og Lars Hornemans tegneserie er en tragisk og smuk fortælling om incest og misbrug i en lille grønlandsk bygd.

Det er en stor dag i den grønlandske bygd, hvor Pipaluk bor med sin far og sin storesøster Ivalu. Dronningen kommer på besøg, og alle skal have deres fine tøj på. Pipaluk er dog ikke glad. Ivalu er forsvundet, og faren er ligeglad. Om natten har Pipaluk drømt om en ravn, der fører hende til Ivalu. Så da en ravn viser sig for hende om morgenen, følger Pipaluk efter den. Undervejs mindes hun de gode stunder med søsteren ude i fjeldet og på fjorden. Men også mere dystre minder dukker op. Minder om faren der drikker for meget, og om en barndom der slutter brat.

’Ivalu’ er skrevet af Morten Dürr og illustreret af Lars Horneman. Det er en barsk historie om incest og misbrug. Duoen har tidligere udgivet 'Zenobia' om en flygtningepiges skæbne, som heller ikke just er hyggelæsning. Men ’Zenobia’ er en relevant historie at fortælle, og det er ”Ivalu” desværre også.

Over hele verden udsættes børn for seksuelle overgreb, og mange af overgrebene sker i hjemmet. I Grønland er der lavet undersøgelser, der viser, at helt op mod 31% kvinder og 10% mænd har været udsat for seksuelle overgreb som børn. Heldigvis er der kommet fokus på emnet i den offentlige debat, ligesom der gøres en stor indsats for at forebygge det.

I den forbindelse er 'Ivalu' en vigtig historie. Dürr og Horneman fortæller i børnehøjde om ting, det kan være svært at tale om. De forsøger at skabe en bevidsthed hos læseren om, at det ikke er børnene, der gør noget galt. At de har ret til at sige fra. Og forfatterne gør det uden at lave fortællingen til usmagelig underholdning.

Tegneserien 'Ivalu' udkom i 2019, og nu har instruktør Anders Walther lavet en kortfilm over fortællingen. Filmen har endnu ikke fået en officiel premieredato, men til gengæld er den nomineret til en Oscar i kategorien Bedste Kortfilm. Her skal den konkurrere imod bl.a. Disney-filmen 'Le Pupille'.

Årets Oscar-uddeling finder sted natten mellem d. 12. og 13. marts.

Materialer