Forside til "Sangen for livet - Heq" af Jørn Riel
Forside til "Sangen for livet - Heq" af Jørn Riel

Sangen for livet - Heq af Jørn Riel

07.11.14
Smukt første bind i trilogien Sangen for livet

Jørn Riel er måske mest kendt for sine humoristiske skrøner fra Nordøstgrønland. "Sangen for livet" trilogien foregår også i Grønland, men er en mere alvorlig og utrolig smuk beretning.

Første bind "Heq" fortæller historien om kvinden Shanuq, der som ung bliver fanget af kutchin-folket under et angreb på inuitternes boplads. Da hun er datter af en stor åndemaner, og hun under angrebet på bopladsen slår en kutchin-kriger ihjel, bliver hun ikke dræbt, men gives som slave til overhøvdingen Shapokee. I flere år lever hun hos "hundemenneskene", men da Shapokee dør, og hun sælges til nogle cree-indianere, flygter hun med sin baby. Det lykkes hende at komme tilbage til inuitternes land og herefter følger bogen hende og hendes børns liv med glæder og sorger.

Jørn Riel beskriver inuitterne med stor kærlighed. Jeg har læst "Sangen for livet" flere gange, og hver gang bliver jeg lige rørt. Disse lattermilde mennesker, som lever under utrolig barske forhold, har en tilgang til livet, som vi kunne lære meget af. Alt er naturligvis ikke idyl, men deres generelle menneskesyn og syn på vores eksistens maner i hvert fald hos mig til eftertanke.

De to efterfølgende bind i trilogien hedder "Arluk" og "Soré".

Materialer