Profeterne i Evighedsfjorden

Profeterne i Evighedsfjorden af Kim Leine

07.11.14
I slutningen af 1700-tallet rejser Morten Falck fra Norge til København for at studere teologi.

Det går langsomt med teologistudierne for han interesserer sig i virkeligheden mere for lægevidenskab.  Det lykkes dog for ham at få afsluttet sin uddannelse og det bliver vendepunktet i Mortens liv. I stedet for at vælge den slagne vej med et pastorat i trygge danske familierammer, siger han ja til et kald i Grønland.

Livet blandt de grønlandske "hedninge" og danskerne bliver en svær og grænseoverskridende oplevelse for Morten. Kulde, vitaminmangel, druk og vold bliver et livsvilkår og arbejdet som missionær sætter Mortens idealistiske drømme på prøve. Et grønlandsk par - Habakuk og Maria Magdalene - har skabt et nyt religiøst samfund i Evighedsfjorden, og det er en torn i øjet på det imperialistiske Danmark.

Glæd dig til denne læseoplevelse! Det er en fremragende historisk roman Kim Leine her har skrevet. Han udvikler hele tiden sit talent, og jeg er imponeret over både sproget og fortælleglæden. Man kan næste lugte og føle hvordan det må være at "nyde" et måltid mad med en lusebefængt 1700-tals paryk liggende på bordet ved siden af maden.  Grundig historisk research ligger til grund for for romanen, og Kim Leine kan kunsten at sætte det hele ind i en europæisk historisk sammenhæng, hvor oplysningstidens tanker lige akkurat ligger og lurer som et baggrundstæppe.

Materialer