Knud Rasmussen – et portræt af Anne-Sofie Storm Wesche

16.01.20
Forlaget Storyhouse er et nyt imprint under Lindhardt & Ringhof, der udelukkende beskæftiger sig med non-fiktion, herunder biografier.

Med serien ”Danske Legender” gør forlaget en dyd ud af at give læseren historien om de største danske navne inden for kultur, videnskab, politik og sport i korte, velresearchede portrætter på godt 100 sider. Som Storyhouse skriver på hjemmesiden: ”Klassisk dannelse i kort form.”

Jeg kastede mig over portrættet af Knud Rasmussen, den danske polarforsker og forfatter med grønlandske rødder, og det var en fin introduktion til både manden og serien.

Over ti kapitler fortæller Anne-Sofie Storm Wesche om Knud Rasmussens liv fra barndommen i præstehjemmet på Grønland, over den danske skolegang som viste sig lidt af en prøvelse, til Knud finder sit kald som rejsende journalist med hovedformålet at udbrede kendskabet til Grønlands befolkning og myter og sagn.

Undervejs bliver der også plads til at fortælle lidt om kvindebedåreren Knud Rasmussen, og om Dagmar Andersen, som han giftede sig med i 1908, og som stod trofast ved hans side trods hans mange affærer, og de lange perioder han var bortrejst.

Endelig er der også en litteraturliste med bøger og en enkelt film, som man kan kaste sig over, hvis man vil vide mere.

”Knud Rasmussen – et portræt” er med sine 85 sider naturligvis ikke et dybdeborende portræt, der afslører nye sider af polarforskeren. Bogen giver i stedet en fin indføring i Knud Rasmussens liv og bedrifter for dem, som blot ønsker et overblik. Men den kan også sagtens fungere som en appetitvækker, der giver lyst til mere.

Andre personer, der er portrætteret i ”Danske Legender”, er blandt andre Karen Blixen, Liva Weel, Niels Bohr og Kaj Munk.

Materialer