Stjerneklart af Lars Wilderäng
Stjerneklart af Lars Wilderäng

Stjerneklart af Lars Wilderäng

22.02.21
"Stjerneklart" er første bind i en trilogi af svenske Lars Wilderäng, der tidligere har arbejdet i IT-branchen, men nu har helliget sig sit forfatterskab samt bloggen Cornucopia, Sveriges største uafhængige blog om finans, økonomi og miljø.

Rundt omkring i Sverige bliver mobiltelefoner indleveret til reparation uden at kunne repareres. Andre elektriske apparater begynder også at bryde sammen, og snart er samfund over hele verden sat i stå.

Vi følger en række forskellige personer i tiden op til samfundets sammenbrud. Ødelæggelserne sker på en sær, ukoordineret facon. Strømafbrydelserne bliver hverdag. Fødevareforsyningen går i stå, fordi bestillingerne foregår via computer, og fordi bilerne simpelthen ikke kan køre. Internet, tv, radio - det hele forsvinder. Alligevel bliver langt de fleste ved med at tro, at myndighederne lige om lidt får styr på situationen. Efterhånden står det dog smerteligt klart, at uden elektronik bryder samfundet sammen, og det er op til hver enkelt at overleve.

Lars Wilderängs roman giver et skræmmende indblik i, hvor sårbart vores moderne samfund er under de "rette" omstændigheder. Som dansker synes jeg, det var særligt interessant at se samfundsnedbruddet med svenske øjne, da svenskerne har nogle særlige udfordringer med deres atomkraftværker, hvis al strøm forsvinder. 

"Stjerneklart" er en spændende sci-fi dystopi, som også er for dig, der ikke normalt læser science fiction, men til gengæld holder af en god spændingsroman.

Materialer