Stjålne liv af Helle Vincentz

Stjålne liv af Helle Vincentz

12.03.17
Er det OK at leje en livmoder og producere et barn via en rugemor? Det er et af de etiske spørgsmål læserne stiller sig selv under læsningen af Helle Vincentz’ nye krimi.

Sofie Munk er antropolog og ansat i en projektstilling på en privat fertilitetsklinik. Hun er ansat af staten til at undersøge hvordan fertilitetsbehandlingerne påvirker de barnløse ægtepars livskvalitet. Chefen for klinikken trækker en dag Sofie til side, og beder hende om i al hemmelighed at finde ud af hvem der har stjålet nogle af de nedfrosne befrugtede æg, som klinikken opbevarer for kunderne.

Et andet spor i krimien handler om dansk politik, spin, magt og medier. Justitsministerens nærmeste rådgiver / spindoktor hedder Mik, og hans spor krydser Sofies flere gange i løbet af romanen. Det er en rystende beskrivelse af det ulideligt dårlige arbejdsklima på Christiansborg, hvor albue-rundsavene er nyslebne og knivene faretruende tæt på at ryge ud af ærmerne.

Jeg har tidligere læst Helle Vincentz’ debutkrimi ”Den afrikanske jomfru”, som bl.a. handler om olieindustrien kyniske udnyttelse af den fattige afrikanske befolkning. Jeg blev meget optaget af forfatterens ferme sammenblanding af krimi, spænding og storpolitik. ”Stjålne liv” er første del af en planlagt krimi-serie med Sofie Munk i hovedrollen. Jeg håber at Helle Vincentz vil vende tilbage til de storpolitiske emner, for jeg synes ikke at den hjemlige politiske andedam er nær så spændende et emne som global storpolitik. Det bliver spændende at følge Sofie Munks færden i de næste romaner.

Materialer