Den afrikanske jomfru af Helle Vincentz

27.07.16
Alle ansatte frygter den kommende fyringsrunde, og rundsavene på de ansattes albuer er toptunede i denne forrygende business-thriller

Caroline Kayser er en ung ambitiøs jurist, som er ansat i Dana Oil. Oliefirmaet har problemer i Kenya, hvor en lokal kvinde beskylder firmaet for at stå bag bortførelser og voldtægter af landsbyens mindreårige piger. Caroline bliver bedt om at tage til Kenya og lægge låg på konflikten. Dana Olis ry og rygte ude i den store verden skal helst være helt pletfrit. Det er absolut ikke et ønskejob for Caroline, men hun er bange for at blive fyret hvis hun takker nej til jobbet.

Det støvede og beskidte Nairobi er ikke lige Carolines yndlings-rejse-destination. Hun risikerer jo både frithoppende farlige bakterier og snavs på sine højhælede pumps. Samarbejdet med den lokale chef går helt i hårdknude. Han er særdeles grov og har sin helt egen dagsorden. Han  vil ikke lade sit personlige ambitiøse olieprojekt skyde i smadder af sådan en højrøvet ”kontorfisse” fra hovedkvarteret.

Parallelt med historien om Carolines møde med Afrika hører vi lille Sallys historie. Hun bor sammen med sin mor og søskende i en fattig landsby og en dag, da hun er gået i skoven for at samle brænde bliver hun taget til fange og voldtaget af en hvid mand.

Det er et godt plot, med gode beskrivelser af arbejdsmiljøet både i Danmark og i Kenya. Personkarakteristikken er nok trukket vel hårdt op, men man rives med fra side ét og håber selvfølgelig på en ”happy end”. Men slutningen vil jeg ikke løfte sløret for. Hvis jeg skal sammenligne denne business-thriller med noget, så kunne det være de spændingsromaner af Henning Mankell, som foregår i Afrika. Godt plot med et tydeligt socialt og politisk engagement. Jeg vil helt sikkert læse flere bøger af Helle Vincentz.

Materialer