Forside til "Som røg for vinden" af Donal Ryan
Forside til "Som røg for vinden" af Donal Ryan

Som røg for vinden af Donal Ryan

12.02.18
Melody er 33 år og gravid. Desværre er faren ikke hendes mand, Pat, men den 17-årige dreng, Martin, som hun underviser.

Uge for uge, som graviditeten skrider frem, skriver Melody sin historie. En fortælling om et ægteskab, som har forvandlet sig til en kampplads. Om et barndomsvenskab som endte ulykkeligt. Om en selvudslettende far og en kold mor. Om sladder, dårlig samvittighed og udstødelse. Og om det rejsende folk, en irsk befolkningsminoritet á la Europas sigøjnere, som får stor betydning i Melodys liv.

”Som røg for vinden” foregår i det katolske Irland, hvor utroskab og et bastardbarn bestemt ikke er velset. Så da Melody fortæller sin mand, at hun er gravid med en anden, forlader han hende, og der går ikke længe, før hun er genstand for byens sladder.

Ad forskellige veje møder Melody den unge kvinde, Mary, som tilhører det rejsende folk. Mary er ligesom Melody udstødt fra sit samfund for at have brudt de sociale spilleregler, og mod alle odds opstår et venskab mellem det umage par.

På nogen måder minder Donal Ryan om den danske forfatter Martin Jensen, når han skriver om dagligdagsbegivenheder i almindelige menneskers liv. Begge har en evne til at få hverdagen til at stå frem og få læseren til at se det unikke i det almindelige menneske. Ingen af dem maler utroværdige skønmalerier, og Melody har sandt for dyden nogle ubehagelige sider. Alligevel får vi sympati for hende, efterhånden som hun skånselsløst dissekere sit liv og sine valg under sin ensomme graviditet. Og jo bedre vi lærer hende at kende, jo mere ønsker vi en god fremtid for hende.

”Som røg for vinden” er en barsk roman, men det er også en fin roman. Donal Ryan skriver nemlig fantastisk. Han har tidligere udgivet romanen ”Rust” samt novellesamlingen ”Et sving mod solen” på dansk. Dem mangler jeg endnu at læse, men jeg glæder mig allerede.

(anmeldt til Bogrummet.dk)

Tags
Materialer