Fødedygtig af Laura Ringo

10.09.20
Overvejer du at søge ind på seminariet for at blive folkeskolelærer? Så læs lige først denne roman

Lærergerningen bliver holdt ud i strakt arm i Laura Ringos nye roman. Liv er nyuddannet pædagog og bliver ansat i sit første rigtig job på Amagerbro skole. 0.b bliver hendes svendeprøve, og det går ikke ret godt. Klassen tyranniseres af Ludvig, som både er voldelig og råber meget grimme ord til læreren. Hvad stiller man som lærer op med et barn, som konsekvent nægter at deltage i de planlagte aktiviteter? Hvad stiller man op med et barn som slår og er direkte ondskabsfuld over de andre børn i klassen?

Liv søger hjælp hos kollegerne, men med en ubønhørlig fremdrift i historien skriver Laura Ringo den unge lærer lige ind i den totale katastrofe. Hun slår Ludvig, og med sådan en handling er Livs dage som lærer talte.

På hjemmefronten går det ikke meget bedre. Liv bor sammen med Dan, som har et stort ønske om at få børn, han ser Deadline og går til dans. Liv vil hverken have børn, se Deadline eller gå til dans. Hvad vil du?, spørger Dan. Men Liv kan ikke svare. Hun lyver og er utro med fysiklæreren.

Det er en letlæst her-og-nu-roman om den danske folkeskole og om at være en ung kvinde omkring 30. Det er humoristisk, satirisk og sine steder en sort roman. Det er meget svært at holde af Liv, og jeg tænker lidt på om forfatteren selv kan lide hende. 

Et velskrevet flot moderne kvindeportræt. Jeg kan sammenligne lidt med Torben Munksgaards roman ”Sort hund” eller ”Døden kører Audi” af Kristian Bang Foss, - mandeportrætter også med humoristisk distance.
 

Materialer