Voksne mennesker af Marie Aubert

Voksne mennesker af Marie Aubert

26.10.20
Fin lille norsk roman om søskendejalousi, jagten på kærlighed og drømmen om en familie.

Ida er 40 år, single og barnløs. Med det sidste in mente har hun netop haft en samtale med en svensk læge om at få taget æg ud, hvis hun senere beslutter sig at få et barn. Nu er hun på vej op til familiens hytte for at fejre morens 65 års fødselsdag sammen med lillesøsteren Marthe, hendes kæreste Kristoffer og bonusdatteren Olea samt morens nye mand.

Ferien bliver dog anderledes end forventet. Marthe har nemlig store nyheder. Efter at have forsøgt at blive gravid i årevis er det nu lykkes, og Marthe er i 15. uge. Nyheden tager pusten fra Ida, som burde være glad på søsterens vegne, men i stedet vælder jalousien frem. 

"Voksne mennesker" er en lille og letlæst roman om familierelationer, barnløshed og søskendejalousi. Ida rammer hovedkulds ind i en eksistentiel krise, da søsteren pludselig har alt det, Ida ønsker. Det lukker op for gamle frustrationer, og familiehyggen får nogle gevaldige hak, mens søstrene ryger tilbage i barndommens umodne relation fuld af mindreværd, skam og søskendejalousi.

Marie Aubert har skrevet en roman, der er både tåkrummende og genkendelig. Historien udspiller sig over nogle få dage uden voldsomme ydre begivenheder. Alligevel rummer historien sit egen stille drama, efterhånden som spændingerne mellem søstrene fortættes. 

"Voksne mennesker" var nomineret til den norske Bokhandlerprisen 2019, der dog gik til Lisa Aisato for "Livet - illustreret". 

Læs en uddybende analyse HER

Materialer