Over det kinesiske hav af Gaute Heivoll

Over det kinesiske hav af Gaute Heivoll

10.08.16
Lavmælt og insisterende fortæller norske Gaute Heivoll en familiehistorie fra det sydlige Norge.

6-årige Tone omkommer ved en tragisk ulykke. Hendes storebror fortæller familiens historie, mens han går og rydder op i det hus, hvor han er vokset op. Forældrenes ungdomsdrøm var at skabe et hjem for deres egen familie og for en lille flok udviklingshæmmede børn og voksne.

De bliver plejeforældre for 5 søskende, som alle er født med handicaps af udviklingshæmmede forældre. Børnene er blevet tvangsfjernet af myndighederne, og plejefamilien i det sydlige Norge kan tage imod alle 5 søskende. I huset bor desuden 3 voksne "åndssvage", som var den betegnelse man dengang brugte om udviklingshæmmede.  Dagligdagen er tryg og uforanderlig.

Vendepunktet for familien kommer den dag hvor ulykken sker, og lillesøster Tone får væltet en hestekærre med sand ned over sig. Sorgen lammer alle familiemedlemmerne, og det gør så ondt på moderen at hun for en periode forlader familien. Vi følger familiens liv gennem mange år, og de ”åndssvage” børn bliver voksne. Det foregår fra slutningen af 2. verdenskrig i 1945 og et par årtier frem. I 50’erne blev de kønsmodne udviklingshæmmede børn tvangssteriliseret, og efter tur bliver børnene sendt til hospitalet for at få lavet det indgreb. Der bliver ikke stillet spørgsmålstegn ved det faktum i romanen, det bliver bare lavmælt konstateret.

Man kan på en måde godt sige, at i den her roman sker der ikke en s…! Alligevel er der dramatiske højdepunkter, hvor man som læser fornemmer meget stærke følelser personerne imellem. Ordknapt, lavmælt og tilbageholdende prosa. Hvis jeg skal sammenligne med en anden norsk forfatter kunne det være Per Petterson. Romanen minder mig også lidt om Ulla Lena Lundbergs roman Is, som foregår på Ålandsøerne, - selv om den næsten forekommer dramatisk i forhold til denne. Anmelderne giver den lidt blandet omtale og flere siger at hans tidlige udgivelser er bedre. Jeg har kun læst denne roman af Gaute Heivoll, og jeg er ret begejstret, så jeg vil med stor forventning kaste mig over hans gennembrud ”Før jeg brænder ned”, så snart jeg får tid.

Materialer