Fra Ingenting til Djævelen

13.04.22
Én gang i måneden udgiver Horsens Bibliotek podcasten Friske Faustnumre, hvor bibliotekarerne Janus B. Andersen og Jette S.F. Holst med hjælp fra kollegaerne stiller skarpt på bibliotekets nyindkøb. De kommer vidt omkring, og denne gang handler det blandt andet om en fagbog om Djævelen, femte bind af "Fremtidens araber" og "Ingenting".

Lyt til Friske Faustnumre her (eksternt link)

Spotlight på tegneserier

Conquistador: Del 3 skrevet af J. Dufaux, tegnet af Phillippe Xavier
2022, E-voke 2020-; 53 sider
Serien Conquistador, hvor vi er kommet til bind tre, forgår i 1500-tallet. En gruppe spanske soldater har fået til opgave at stjæle en guldskat fra aztekerne, men tingene er ikke gået helt efter planen, og her i bind tre blander den frygtindgydende ypperstepræst Barbo Bezan sig i spillet. 

Fremtidens araber: 5: En barndom i Mellemøsten (1992-1994) tegnet og skrevet af Riad Sattouf     
2022, Cobolt 2015-; 176 sider
Riad er blevet fjorten år gammel. Hans far er flygtet til Syrien med Riads yngre bror og hans mor prøver at få sin søn tilbage. Riad prøver at finde sin plads mellem to kulturer. Han dyrker sit talent for at tegne, bliver ven med de andre udstødte i klassen og møder pigen Anaïck. 

Zaroff skrevet af Philippe Pelaez, tegnet af Carlos Puerta
E-voke 2022; Ca. 70 sider
Menneskejagt på tværs af generationer. En forbandet oligark samler efterkommerne til sin forfaders banemænd i et storstilet forsøg på at hævne en ca. 150 år gammel uretfærdighed. En intens tegneserie for alle, der holder af historiske fortællinger, mytedannelse og det fantastiske.

Spotlight på faglitteratur

Nguyen, Linh: Vores flugt: vietnamesiske flygtninge fortæller
Katolsk Forlag 2022; 132 sider
Vietnamesiske bådflygtninge har generelt klaret sig godt i Danmark. Seks bådflygtninge fortæller her historien om deres flugt til Danmark og deres opvækst. 

Demant Frederiksen, Martin: Ingenting
Aarhus Universitetsforlag 2022; 60 sider
Hvad er "ingenting"? Er det noget i selv selv, eller bare modsætning til alting? Og hvordan laver man ingenting? Dette og meget mere får du svar på i denne "Tænkepause". 

Nielsen, Jens-Emil: Kampen for fri abort - og for et bedre sexliv
Her&Nu 2022; 1. udgave; 152 sider
Bog, der i anledningen af den fri aborts 50 års jubilæum i 2023 fortæller historien, om hvordan aborten blev fri i Danmark, og hvilke kampe det krævede. 

Lyset fra Bohr: den nyeste forskning fra Niels Bohr Institutet
Strandberg Publishing 2021; 1. udgave; 192 sider
Igennem 100 år har Niels Bohr Institutet leveret banebrydende resultater indenfor fysikken. For interesserede i fysikkens forskning samt videnskabshistorie.

Svendrup, Torben: Kongelige mord i middelalderen
Kristeligt Dagblad 2022; 1. udgave; 218 sider
At være konge i vikingetid og højmiddelalder var et yderst risikabelt job, der kunne ende med døden. På kun 300 år blev der dræbt otte konger, plus det løse. Læs her hele historien om de kongelige mord, og bliv klogere på datidens magtforhold. 

Spotlight på spillefilm

Close to you        
Instruktør: Pasolini, Uberto
John er alenefar til en fireårig dreng. Da han får at vide, at han selv er uhelbredeligt syg, bliver hans eneste mål at finde en god plejefamilie til sin lille søn. Filmen bygger på en virkelig historie, som instruktør og manuskriptforfatter Uberto Pasolini faldt over, da han så en avisannonce, hvor en syg far efterlyste en erstatningsfamilie til sin søn. Det kunne blive en klichéfuld tårerperser, men anmelderne er enige om, at det i stedet er blevet en virkelig dejlig og tankevækkende film.

Slalom 
Instruktør: Charlène Favier 
Lyz er 15 år og vil gerne være professionel skiløber. Hendes træner vil mere, end bare være hendes træner. Han begærer hende! Drama med træk fra sportsfilmen, men mest af alt et dybtfølt og rørende drama, hvor Noée Abita som spiller hovedrollen Lyz kaldes intet mindre end fremragende. 

Venuseffekten    
Instruktør: Anna Emma Haudal 
Liv lever i tæt symbiose med sine forældre i provinsen. Da hun møder den lesbiske kunstner Andrea, går det op for hende, at kærligheds- og familieliv ikke kommer i en bestemt form. For alle, der holder af hjertevarme, danske komedier.

Ghostbusters – afterlife        
Instruktør: Jason Reitman 
Udspiller sig 30 år efter den originale blockbuster. Den enlige mor, Callie, arver et faldefærdigt hus fra sin far. Callies datter bliver ellevild, da hun finder ud af, at hendes morfar, Egon Spengler, var en ghostbuster. De evner får hun som barnebarn også hårdt brug for. 

Quo vadis, Aida?
Instruktør: Jasmila Žbanić 
Den bosniske skolelærer Aida fungerer som tolk mellem FN's fredsbevarende styrker, lokalbefolkningen i Srebrenica og den fremrykkende serbiske hær. Imens kæmper hun en indædt kamp for at redde sin egen familie. Et episk drama for alle over 15 år, som interesserer sig for historie, krig og filmkunst.

Spotlight på skønlitteraturen

Weber, Anne: Annette, et heltindeepos 
Grif 2022; 1. udgave; 194 sider
Den sandfærdige historie om Anne Beaumanoir, som fra sin tidligste ungdom får indprentet en social indignation mod uretfærdighed og krig. Hun går som ung med i den franske modstandsbevægelse, samtidigt med at hun studerer medicin. Efter krigen slår hun sig til ro, gifter sig og får to børn, men snart involveres hun i kampen for Algeriets frihed, bliver dømt til fængsel, men flygter ud af landet. 

Trolle Larsen, Mogens: Damqi: en assyrisk roman    
Screaming Books 2022; 1. udgave; 468 sider
Roman om den assyriske varselsekspert, Damqi, der indblandes i utallige intriger og brutale magtkampe ved hoffet. Forfatteren er assyriolog og har baseret fortællingen på virkelige hændelser, beskrevet i originale tekster med kileskrift for godt 2.500 år siden. 

Savage, Thomas: The power of the dog 
Klim 2022; 1. udgave; 292 sider
På en ranch i Montana har to meget forskellige brødre levet hele deres liv sammen. Da den ene gifter sig, udløses et intenst psykologisk drama med fatale følger. 

Schmidt, Aase Paaskesen: Skæve portrætter 
mellemgaard 2022; 1. udgave; 151 sider
Novellesamling der portrættere forskellige mennesker med humor og et glimt i øjet. Vi møder fx en universitetslektor, der bliver slået med stumhed. En svigermor, der stjæler sine børnebørn, og en gartner, der hjælper Vorherre med at holde jorden fri for ukrudt. 

Kinnunen, Tommi: Ingen vej tilbage 
Cicero 2022; 1. udgave; 382 sider
Fem finske kvinder bliver efter 2. verdenskrig sendt i fangelejr i Norge som tyskerpiger og må senere gå hele vejen hjem til Finland. Men hjem til hvad? Kvindeportrætterne er rå, og efterhånden skrælles alle lag og facader af, og de tætte naturskildringer sætter den hårde vandring i relief.

Lynrunden - de mest efterspurgte fagbøger

Hermann, Stefan: En varm tid
Information 2022; 1. udgave; 146 sider
Essays om at finde den gyldne middelvej, mestre selvbeherskelse og være mere åben overfor de mennesker, vi ikke forstår. Bogen kan læses af alle, der ønsker at undersøge, hvilke konsekvenser coronakrisen har haft.

Mygind, Julius: Du er ikke f**ked - du er bare ung: en uperfekt guide til din ungdom
Politiken 2022; 1. udgave; 189 sider
Er du træt af din familie, dine venner, måske endda din krop? Føler du dig utilstrækkelig, forkert eller talentløs? Så er du heldigvis ikke alene, det er nemlig sådan det kan føles at være ung. Vedkommende og ærlig guide til alle unge og unge voksne, der har lyst til at føle sig set og forståede.

Sonnergaard, Jan: Konsekvenserne taler vi om i morgen: tekster af Jan Sonnergaard - en Jantologi
Arabesk 2022; 297 sider
Jan Sonnergaard var udover at være skønlitterær forfatter også en flittig skribent i diverse dagblade. Hans tekster går legende, humoristisk og kritisk tæt på samfundsudviklingen, politik og kunst og går gerne omveje for at drille eller udstille gamle fjender. En antologi for alle med interesse for dansk litteratur og kultur.

Safi, Enayatullah: Dhaba walla: 100 retter fra det indiske køkken
Lindhardt og Ringhof 2022; 1. udgave; 250 sider
Smag, aroma, dybde og varme. Der skal laves indisk mad, der samler familie og venner. For alle med interesse i madlavning, hvor der er godt med smag.

Turen går til YouTube: en guidebog til forældre
Politiken 2022; 1. udgave; 181 sider
Ved du, hvordan YouTube påvirker dit barn, og hvad du skal være opmærksom på som voksen? Kan du tale youtubesk? Har du kendskab til algoritmer og challenges? Hvor pålidelig er YouTube egentlig som barnepige? Disse og mange andre emner kan forældre og fagfolk få et indblik i i denne vigtige og gennemarbejdede guidebog.

Lynrunden - de mest efterspurgte film

King Richard instrueret af Reinaldo Marcus Green     
Richard Williams, far til de to tennisstjerner Serena og Venus Williams, gjorde noget helt specielt for at få de to piger frem på verdensscenen. Biografisk feelgood-drama hvor der er noget ekstra til dem, der godt kan lide tennis, men den kan også sagtens nydes af alle andre.

Margrete den Første instrueret af Charlotte Sieling    
Dansk storfilm om en af danmarkshistoriens mere oversete skikkelser, dronning Margrete I. Midt i et storpolitisk spil bringes hun i et voldsomt dilemma, da en mand træder ind på scenen og hævder at være hendes første søn, som man ellers troede var død. 

No time to die: 007 instrueret af Cary Joji Fukunaga    
James Bond er tilbage. Denne gang skal han bekæmpe en nederdrægtig skurk og forholde sig til en smuk kvinde fra fortiden! Agentfilm tilsat store mængder af action, til de mange James Bond-fans.

Pagten instrueret af Bille August         
Hvis du har mistet troen på Gud, da tro på mig og jeg vil dig beskytte." Mødet mellem den unge digter Thorkild Bjørnvig og den aldrende Karen Blixen ændrer begges liv, da de indgår en ubrydelig troskabspagt. For alle, der elsker psykologiske dramaer og stærke kvindeportrætter.

The United States vs. Billie Holiday instrueret af Lee Daniels
Billie Holiday var et politisk problem for de hvide magthavere i USA, og magteliten gik langt for at bremse hendes koncerter. FBI fik til opgave at fælde hende og tog udgangspunkt i hendes stofmisbrug. For voksne seere af både historisk/politiske film samt musikfilm.

Lynrunden - den mest efterspurgte skønlitteratur

Stein, Jesper: Ædru        
Politiken 2022; 1. udgave; 211 sider
Forfatter Jesper Stein skriver sig fri af fortidens alkoholiske dæmoner og gør op med myten om den kreative, drikkende kunster. Til læsere af romaner, hvor livet og eksistensen bliver sat på spil. Fortsættelsen til ”Rampen”

Sten, Camilla: Den forsvundne by    
Gad 2022; 1. udgave; 412 sider
Dokumentarfilminstruktøren Alice sætter sig for at opklare, hvad der skete en sommerdag i 1959, da alle indbyggere i den lille by Silvertjärn forsvandt. 

Hunter, Cara: Blindt raseri        
Gad 2022; 1. udgave; 460 sider. (En Oxford krimi; 4)
En ung kvinde går usikkert rundt i udkanten af Oxford. Hun er blevet overfaldet, men vil ikke have politiet indblandet. Kriminalinspektør Adam Fawley bliver alligevel tilkaldt og opdager en alt for velkendt detalje, der gør det svært at lade sagen ligge. Spændende og veldrejet krimi for alle krimilæsere.

Hammer, Lotte: Heltenes sommer        
HarperCollins 2022; 314 sider. (Venner og fjender; 7)
Danske Kassandra kæmper sammen med den polske hjemmehær i den blodige opstand mod tyskerne i Warszawa i sommeren 1944. For historisk interesserede.

Mejlhede, Anna: Håbets ø            
People's 2022; 1. udgave; 314 sider
Ifigenia tager orlov og rejser til Læsø for at sørge over tabet af sin mand, Einar. Langsomt kryber øen og dens befolkning ind under huden på hende. Stilfærdig fortælling, der henvender sig til en bred gruppe af læsere af nyere dansk litteratur, samt læsere med interesse for Læsø.

Dagens musik

Motomami af Rosalía (f. 1993)
Columbia Records , Sony Music Entertainment
Herfra hørte vi numrene ”La Fama (ft. The Weeknd)” og ”La combi Vercase (ft. Tokischa)”

The rough guide to Billie Holiday: Birth of a legend af Billie Holiday
World Music Network p 2019
Herfra hørte vi nummeret "Strange Fruit"

Månedens hjertebarn

Winther Nielsen, Henrik: Djævelen
Bibelselskabet 2022; 1. udgave; 123 sider
Djævelen har mange roller, og udover den frister vi kender fra Bibelen, er vores opfattelse af figuren formet af litteratur og film. Men hvem er denne skikkelse egentlig, og skal vi tage ham alvorligt? Til alment teologisk interesserede.

1900: et århundredes tusmørke
2 Feet Entertainment 2022; 1. udgave; 288 sider
Igennem 10 noveller skildres det tyvende århundredes gys, årti for årti. Novellerne fanger alt det, der gemmer sig i tusmørket. Bogen henvender sig til voksne læsere af gys og horror.

Materialer