Erna, Mike Blueberry og Thor i krig

30.04.21
Lyt med når Jette Holst anbefaler nye tegneserier og film.

Jeg er endnu en gang dykket ned i de nyindkøbte film og tegneserier på bibliotekets hylder for at præsentere de bedste for jer. Her kommer mine tips til ugens friske faustnumre.

Jeg lægger ud med tegneserierne, som i denne uge er i velkendte seriers tegn.

Vi starter ud i vikingetiden med serien om hittebarnet Thorgal Ægirssøn, der er opkaldt efter tordenguden Thor og havets gud Ægir. Serien om Thorgal blander fantasy med den nordiske mytologi, sagnet om Atlantis og drys af science fiction, og vi er nået til bind 38: ”Selkien”.
Thorgals og Aaricias datter Ulv er forsvundet. Sammen med sønnen Jolan forsøger Thorgal at finde hende. Men han frygter det værste, for hun er blevet bortført til den mystiske ø Kalsoy i landet Føroyar.
Thorgal blev oprindeligt skrevet af Jean Van Hamme og tegnet af Grzegorz Rosinski. Fra album nr. 30 ”Jeg, Jolan” er der dog forskellige forfattere på, bl.a. Yves Sente og Yann, ligesom Frédéric Vignaux har tegnet de seneste albums.
Der findes flere spin-offs til serien, bl.a. ”Kriss af Valnor”, ”Ulv” og ”Thorgals ungdom”

Western-serien om nordstatsoldaten Mike Blueberry er sikkert også kendt af mange. Historien handler om løjtnant Blueberry, der er soldat i den amerikanske hær under indianerkrigene i Det Vilde Vesten. Blueberry er ikke en typisk renskuret helt, men opsætsig med grove manerer, og i seriens start helt med på at indianerne er ’onde’. Som serien skrider frem, bliver denne overbevisning dog udfordret, og serien bliver mere sammensat og interessant.
Forlaget Cobolt begyndte i 2019 at genudgive de samlede bind i som lækre, nyoversatte hardback-udgivelser og med informativt og interessant ekstramateriale.
Her i 4. samlebind får vi historierne ”General Guldmanke”, ”Den gale tyskers guldmine” og ”Genfærdet skyder med guldkugler”, der oprindeligt udkom i 1971 og 1972, og er skrevet af Jean-Michel Charlier og tegnet af Jean Giroud.

Sidste tegneserie i denne uge er 6. bind af den franske serie ”Gamle gubber”. Wilfred Lupano har skrevet historien, som handler om de tre pensionister Emile, Antoine og Pierre, som mødes ved Antoines hustrus begravelse, hvor et efterladt brev fra den afdøde sætter gang i en række begivenheder. Serien er tegnet af Paul Caueet og er både humoristisk og underholdende.

Det blev blot til en enkelt film i denne uge, men så har Filmstriben heldigvis lagt nogle gode titler ud.

Men lad os starte med ”Erna i krig”, en filmatisering af Erling Jepsens roman af samme navn.
I Sønderjylland i 1918 bliver Ernas liv vendt op og ned, da hendes enfoldige plejesøn Kalle indkaldes til at kæmpe på tysk side i første verdenskrig. For at passe på Kalle, lader hun sig indrullere som menig Julius i den tyske hær - og snart er hun på vej til vestfronten sammen med en flok andre sønderjyske dansktalende, der er bosat i den del af Danmark, som tyskerne indtog i 1864.
Filmen er instrueret af Henrik Ruben Genz, og Trine Dyrholm gør det fremragende i rollen som Erna. Historien er både tankevækkende og tragisk, men også med humoristiske indslag. Jeg så den i biografen og glæder mig til at se den igen.

Blandt nyhederne på Filmstriben har jeg denne gang valgt endnu en personlig favorit, nemlig filmen ”Stargate” fra 1994. ”Stargate” er en episk science fiction rejse til universets gåde. James Spader spiller den unge ægyptolog, Daniel Jackson, der skal tyde nogle mystiske tegn på en gigantisk ring fundet på en ekspedition i 1928. Ringen viser sig at give adgang til et andet univers, Stargate, og sammen med oberst O’Neil (spillet af Kurt Russell) og hans mænd tager Jackson af sted, og ender på en ørkenplanet hvor befolkningen tilbeder solguden Ra.
Jeg var vild med filmen, og har set den flere gange, men det er efterhånden en del år siden, så nu er jeg spændt på, om den holder ved et gensyn.

Sidst, men ikke mindst, vil jeg også lige nævne filmen ”Colors” fra 1988, der ligeledes kan ses på Filmstriben.
Filmen handler om den garvede gadebetjent Bob Hodges (spillet af Robert Duvall) er en garvet gadebetjent, der modvilligt sættes sammen med en ny makker, den unge betjent Danny McGavin (spillet af Sean Penn). De tvinges til at samarbejde i Los Angeles’ politis bandeenhed, hvor de skal efterforske et brutalt bandemord. Inden længe er de fanget midt i en bandekrig, og efterhånden som volden tager til, finder de to mænd ud af, at de må samarbejde, hvis de vil overleve.

Og med disse ord siger jeg tak for denne gang.

Titlerne kan reserveres på hjemmesiden, bestilles via kontaktsiden på horsensbibliotek.dk eller ses på Filmstriben, og du er også altid velkommen til at ringe eller maile til biblioteket.

Mit navn er Jette Holst. Jeg håber vi høres ved …