Bøger
Foto af lil artsy

Det bedste vi læste i august

04.09.23
Al slags er læsevejr - og der var masser af vejr i august.

Med ferier og andre forstyrrelser er det ved at være noget tid siden, vi sidst er dykket ned i vores bedste læseoplevelser. Men det skal heldigvis ikke stå i vejen for at vende tilbage til den øvelse - så jeg har bedt kollegerne bladre i hukommelsen og finde de bedste bøger, de læste i august.

Lene har læst: En bog der gør ondt i maven
Lida har læst: En gysende vandretur
Jette har læst: En videnskabsthriller med delfiner
Thomas har læst: En isnende novellesamling
Anna har læst: En lydbog om at kæmpe for sin kultur
Malene har læst: En dyster page turner
Janus har læst: En grum udsigt - til vejr og fremtid

 

Dobbetlfejl

Lene har læst: En bog der gør ondt i maven

Jeg tror ikke, jeg vil sige, at dette er den bedste bog, jeg har læst, for Dobbeltfejl er så afgjort en bog, der gør ondt i maven!

En video af et overgreb begynder at florere på skolen. Hovedpersonerne er 3 drenge på 11 år.
Hvordan ville du håndtere det, hvis det var dit barn, der var involveret?
Det er lige præcis det, som Anne Mette Kirk dykker ned i, mens bogen følger de 3 drenges mødre.
Her får du en bog om moderkærlighed, der gør blind.
Der ”rulles” med muskler, penge og prestige. Der laves alliancer. Der kæmpes med næb og kløer.

Anne Mette Kirk er nok mest kendt som krimiforfatter, men her har hun grebet fat i et sårbart hverdagsdrama som rammer hårdt.

Sarek

Lida har læst: En gysende vandretur

Anna, Henrik og Milena er venner og har taget på vandreture sammen i årevis. Da Milena spørger, om hun må tage sin nye kæreste, Jacob, med på årets tur, som for første gang går til Sarek Nationalpark i Nordsverige, kan Anna og Henrik ikke andet end at sige ja.

Kun Anna og Milena vender tilbage fra vandreturen – hvad er der sket, og er det sandheden, vi læser, eller kun Annas sandhed?

Sarek stjæler din nattesøvn, det er ikke en gyser men en gysende god historie.

Bogen fik årets debutantpris i Sverige, og det forstår jeg godt. Det er en imponerende debut, der fanger dig ind med det samme.

Ulf Kvensler er manuskriptforfatter, instruktør og skuespiller og nu også vellykket krimiforfatter.

 

Vandaben

Jette har læst: En videnskabsthriller med delfiner

”Vandaben” handler om delfinspecialisten Poul Hansen, som bor sammen med sin kæreste Jennifer på et delfincenter ved Rødehavet. Centeret er både en turistattraktion og et forskningscenter, hvor Poul forsker i delfiners adfærd. Under falske forudsætninger bliver Poul lokket til Eritrea ved Afrikas Horn, hvor forskeren Wolfgang Stern er i gang med en udgravning efter ‘the missing link’ til det moderne menneske. Her har de fundet delfinfossiler blandt Homo habilis fossilerne, og spørgsmålet er, hvordan de er endt der?

Jeg er vild med at læse videnskabsthrillers, hvor man både bliver underholdt og samtidig får ny viden om et emne. Det et tilfældet i Claus Dues debutroman ”Vandaben”, som ud over et veldrejet spændingsplot også introducerer en ny teori om menneskets evolution end den velkendte savanneteori.

Selve historien er velskrevet og underholdende, og så blev jeg vældig fascineret af vandteorien, som flettes fint ind i handlingen. Jeg hørte bogen på eReolen i Claus Dues udmærkede indlæsning og glæder mig allerede til bind to, ”Bidansen”, der er planlagt til udgivelse i 2024.

 

Ubuden

Thomas har læst: en isnende novellesamling

Kan man nogensinde få nok af et godt gys? Jeg kan ikke, og derfor skal Teddy Vorks stemningsfulde novellesamling ”Ubuden” være aldeles velkommen hos mig. Det er forskelligt, hvad der får os til at gyse. For mit eget vedkommende er det, når forfattere skriver sig helt tæt ind på virkeligheden og placerer gyset midt i et genkendeligt hverdagsscenarie.
Og det greb mestrer Teddy til fulde i samlingens ni gysende noveller.

For, hvor creepy ville det ikke være, hvis du havde lukkevagten som pædagog i børnehaven og på vej ud til din cykel fik øje på konturerne af et barn i ét af vinduerne? Skrækken rammer dig som et spyd i brystet. Har du virkelig overset et barn og nu låst det inde? Du skynder dig ind igen og opdager, at der intet barn er. I hvert fald ikke ét, du kan se. For da du står der alene på Rød stue, hører du lyde og fornemmer noget – bag dig!

Læs novellen ”Rød stue” for at finde ud af, hvordan en børnehave kan bruges som en effektiv arena for isnende uhygge. Og læs samlingens resterende, hvis du tør.

Warrior Girl Unearthed

Anna har læst: En lydbog om at kæmpe for sin kultur

”Warrior Girl Unearthed” af Angie Boulley

Jeg har ikke læst den i bogstavelig forstand, men hørt den på lydbog på engelsk på eReolen Global. Og netop med sådan noget om Angie Boulleys bøger giver det mening at læse/høre dem på originalsproget, fordi sprogbruget er en del af det, der gør bøgerne autentiske. Hendes bøger handler om unge i et indiansk reservat i nutidens USA og om deres dårlige vilkår – bøgerne er fiktion, men forfatteren kommer selv fra samme miljø.

Denne gang er det en historie, der handler om hvordan omverdenen behandler deres kulturarv uden respekt, pakket ind i fortællingen om en ung, kvik pige, som egentlig gerne vil det gøre rigtige, men som ikke helt ved, hvad hun vil og som har svært ved at tøjle sit temperament og sin tålmodighed.

Det store i det små

Malene har læst: En dyster page turner

Ruth er sygeplejerske på fødegangen – og endda en god en af slagsen. Men det, der starter som en ganske almindelig dag på jobbet, bliver skelsættende, da Ruth skal tage sig af en nyfødt dreng. Ruth er nemlig sort, og forældrene til barnet (som begge er nynazister og racister) vil ikke have, at hun rør ved ham.

Da Ruth under en aftenvagt bliver pålagt at holde øje med salen af nyfødte, bliver parrets søn pludselig dårlig og kan ikke trække vejret. Og hvad stiller man så op, når man har fået strenge ordrer oppefra på, at man ikke må røre drengen?

Uden at afsløre for meget kan jeg røbe, at drengen dør, og herefter følger vi Ruths kamp for at blive frifundet for drab. Det er en bog, der sætter fokus på racehad og diskrimination i USA, og selvom den til tider er dyster, så lurer håbet forude. Bogens omfang skal man ikke lade sig afskrække af – det er i den grad en page turner!

Selv hvis alt forsvinder

Janus har læst: En dyster udsigt - til vejr og fremtid

Der var noget sært uvirkeligt - og samtidig alt, alt for virkeligt - ved at læse Jens Liljestrands "Selv hvis alt forsvinder" kort tid efter alle historierne om skovbrande og klimarelaterede ulykker i Sydeuropa; for bogen føles ærligt talt, som om den kun er en enkelt overskrift fra at være virkelighed.

Voldsomme skovbrande hærger Sverige, og en familie drives på flugt fra deres sommerhus. Det burde have været en enkelt sag, men en lille fejl gør pludselig, at de er i fare - og deres ellers så trygge liv falder fra hinanden.

Bogen følger dem og Sverige i tiden under og efter brandene, og det er ikke et mildt blik, Liljestrand har i øjnene. Alle er enige om, at vi må gøre noget ved klimaforandringerne … men der skal jo også være mulighed for at få sit oksekød og flyve på ferie. "Selv hvis alt forsvinder" formåede at være både spændende, gribende og ødelæggende for ens tillid til menneskeheden. Og ikke bare svenskerne.   

 

Materialer