Der mangler en sang om solsorten af Vibeke Vasbo

Der mangler en sang om solsorten af Vibeke Vasbo

28.09.16
Hvorfor går storebror Sven og slår kældervinduerne i stykker med en stok? Hvorfor bliver han trøstet, og får lov til at få en hund? Dette og mange andre spørgsmål vil lille Anna gerne have svar på.

Anna vokser op som tredje barn i en søskendeflok på fire. Forældrene er begge praktiserende læger og de ejer en lægepraksis på Als. Det er et frodigt, trygt og travlt familieliv i skyggen af 2. verdenskrig. Valdemar, Annas far, tager til Tyskland med De Hvide Busser for at hjælpe Røde Kors med at hente kz-fanger hjem gennem det sønderbombede Tyskland.

Anna er en stærk, udadvendt og reflekterende pige, som savner svar på en hel masse spørgsmål. Vi oplever livet i Sønderjylland gennem Annas fragmenterede barnlige forståelse. Annas mor Gertrud er en dygtig læge, og hun kæmper for at skabe en rigtig god barndom for sine børn. Hun er en praktisk kvinde som drager omsorg for familiens behov. Hun er også fagligt helt skarp med en udpræget sans for videnskab, mens Valdemar er en drømmer med større lyst til og behov for kultur og musik. Anna er et meget spændende bekendtskab. Da romanen slutter er Anna ked af det, og jeg synes det er rigtig synd for den lille sønderjyske familie. Jeg ville ønske at Vibeke Vasbo vil skrive en fortsættelse, for jeg vil gerne læse mere om Anna, Valdemar, Gertrud, Sven, Ellen og lille Ida.

Rammen om romanen både den tidsmæssige og den geografiske er væsentlig og jeg tror at rigtig mange mennesker 50+ vil kunne nikke genkendende til miljøbeskrivelsen, kønsrollerne, opdragelsesmetoderne, maden og værdierne. Anna får faktisk ikke svar på sine spørgsmål, og det gør vi som læsere heller ikke. Vi kan kun gætte, og derfor synes jeg at denne roman vil egne sig rigtig godt til diskussion i en læsekreds.

Materialer