De største, de hurtigste, de klammeste og de mest mærkelige

01.09.20
Folk dyster om at bygge de største og smukkeste sandslotte, de deltager i diverse sportskonkurrencer eller spiser så mange hotdogs, at de er lige ved at revne. Bare for at slå en rekord! Rekorder har nemlig alle dage været fascinerende og spændende, både at deltage i men også at følge med i og på børnebiblioteket har vi heldigvis et væld af forskellige rekordbøger.

De klassiske

Den vel nok mest kendte rekordbog er Guinness world records. I Guinness finder du rekorder, du på ingen måde kunne drømme om. Det handler både om dyr, mennesker, jorden og universet. Den er delt op i emner og hvert år opdateres den med gamle og nye rekorder. Hele 40.000 ansøger om at få lov til at blive optaget på listen modtager Guinness World Records. Bogen er selvfølgelig krydret med billeder, for hvem ville ellers tro på at Shredhars negle på venstre hånd virkelig måler 909,6 cm?

Er du mere til at se vilde rekorder udført på film, kan du låne bogen YouTube Verdensrekorder for her finder du nemlig rekorder med link til youtubefilm. Min yndlings er og bliver klemmemanden med 163 klemmer fastklemt på sit ansigt, fantastisk! Se den her 

Herhjemme i Danmark kan vi nu også være med på rekorderne i Børnenes rekordbog. Den udkommer også hvert år med 400 nye rekorder ud af de i alt 1000 danske rekorder, der er med i bogen. Her kan man bl.a. læse om Mathilde og Tjalfe, der begge kunne stable 24 sukkerknalder ovenpå hinanden med én hånd. Hvor mange kan du klare?

De skøre

Selvom der er mange skøre rekorder i de traditionelle rekordbøger, findes der aktiviteter, ting, steder eller andet, der er mere end gakkede, end man kunne forestille sig.  

I Ripley’s Believe it or Not – lad dine sanser eksplodere! Kan man læse, at der findes 5,25 bilioner stykker plastikaffald i verdenshavene, en rekord vi gerne vil have været foruden. Plastik skader langt de fleste dyr, der bor i havene, men enkelte finder også ud af at udnytte affaldet. Bl.a. finder man et par gule pygmy-goby fisk, der har fundet ly en dåse. I bogen finder man også billedet af den australske hyrdehund Toby, der har hele to snuder. Tror du på det? 

I Besynderlige bedrifter og mærkelige mennesker kan du læse om Michel Lotito, der på besynderligste vis spiste et helt fly! Hvis du synes det er lidt vildt og mærkeligt, kan vi oplyse, at det faktisk også tog ham 2 år at spise sig igennem hele flyet. Velbekomme, men lad nu være med at forsøge at slå den rekord! 

De ulækre

Ulækre fakta har altid været et hit. Det er fedt at kunne væmmes og så alligevel ikke lade være med at høre mere om alt muligt klamt. Selvom det ikke er rekorder, så er det så utrolig klamt, at man kan blive i tvivl, om det rent faktisk er sandt.

I Fæle fakta (og klamme kendsgerninger) er bagsidens advarsel ment som en vejledning: ”Denne bog har en brækfaktor på 10/10” -så er du advaret. Hvis du alligevel ikke kan lade være med at låne bogen med hjem, vil du bl.a. kunne læse, at man i Cambodia spiser friturestegte edderkopper og at man for 500 år siden i Korea fremstillede sandaler af sit eget hår. 

I bogen Bvadr! kan man læse om snot og ørevoks og om alt det frygtelige både mennesker og dyr gør. Tænk hvis man fx ikke havde toiletter og i stedet bare smed sin egen lort på gaden, som man gjorde engang. Føj for en stank og man skulle nok også lige holde øje med, hvor man gik.

Fup eller fakta

I serien Fantastiske fup eller fakta kan du læse om alle mulige ting og gætte på om det er… ja fup eller fakta. I serien findes bøger med emnerne kroppen, rummet og verdensrekorder. Her kan du teste din egen viden om emner, der er så mærkelige, at du næsten ikke kan tro på, at det er rigtigt. Ved du fx om det er fup eller fakta, at når der løber snot ud af din næse, når du græder, er det fordi næsen også vil være til at lave væske, der løber ud af dit ansigt? Eller om det er fup eller fakta, at der findes mennesker, der elsker at klæde sig ud som forskellige dyr og at man kalder dem Furries?

Kan du bare ikke få nok fra bøgernes verden, kan man jo også besøge udstillingerne i Ripley’s Believe it or Not eller opleve alle mulige rekorder i Guinness World Records Museum i København. 

Tags
Materialer