Gode bøger til din sommer: Bogklub for børn anbefaler

02.06.22
Bogklub for børn holder sommerferie, men inden vi gik hjem, anbefalede vi hinanden gode bøger til sommeren. Læs med her, hvis du også vil se, hvad en flok 12-årige læseglade børn anbefaler.

For øjeblikket består bogklubben af 12-årige samt undertegnede børnebibliotekar. Nogle læser rigtig meget, andre kun lidt. Nogle læser primært fantasy, imens andre breder sig på langt flere genrer. Men vi har alle det til fælles, at vi elsker at læse, snakke og spise popcorn. Normalt slutter vi et bogklub-møde med at aftale, hvad vi skal læse til næste gang, men her til sæsonafslutningen anbefalede vi i stedet sommerferie-bøger til hinanden. Her kan du se en del af de bøger, vi talte om.

Bogklubben stater op igen d. 17. august. Vi mødes en gang om måneden for at tale om en fælles bog - og desuden bare hygge og dele ud af læseoplevelser.

Rosenholm-trilogien af Gry Kappel Jensen 

Bøgerne handler om 4 piger af fra meget forskellige baggrunde, som bliver roommates på en kostskole for magikere. Hvis du får en Harry Potter-vibe, når du hører om skoler for magi, så er det forståeligt nok, men også helt forkert! Rosenholm-trilogien er langt mere barsk og nordisk, og desuden er alle bind i serien skrevet til unge. Den magi, de 4 piger skal lære at styre, er knyttet til natur, ritualer, nordisk folketro og kropslige funktioner. Det er fuldmåne, solhverv, mjød, forelskelse og sex. 

Ud over intriger og magtkampe, forelskelser og venskaber på skolen, bliver en af pigerne opsøgt af et spøgelse, hvis voldsomme død på en eller anden måde er knyttet til skolen. Pigerne lover at hjælpe spøgelset med at løse, hvad der skete, men det viser sig at kræve langt mere, end de først havde troet, efterhånden som pigerne i løbet af de 3 bøger langsomt optrævler en blodig historie, som rækker langt ind i skolens og magikersamfundet.

Det er ikke en glad og let-sommerbog, men en serie til en uge, hvor du har tid til at fordybe dig i læsningen og blive suget ind i en spændende historie.

Grishaverse af Leigh Bardugo

Det er et helt fantasyunivers, som hun indtil videre har skrevet 3 forskellige serier om. Universet er meget udbygget med forskellige lande, som har forskellige kulturer, traditioner og sprog. Lyder det bekendt? Så er det måske fordi du er stødt på Shadow and bones-serien på Netflix. Serierne foregår i samme univers, men kan læses hver for sig - dog får man mere ud af serierne, hvis man læser dem i en bestemt rækkefølge. Jeg skal nok forklare!

Grisha

Grisha er en trilogi om den forældreløse pige Alina, som bor i landet Ravka, der er delt midtpå af et stort uigennemtrængeligt mørke. Man bliver nødt til at passere dette mørke for at komme fra den ene ende af landet til den anden, men det er farligt! Inde i mørket lever uhyggelige fuglelignende væsner, som angriber de rejsende. Derfor er de beskyttet af grisha - soldater som kan magi. Alina og hendes barndomsven bliver angrebet, da de passerer mørket - i ren desperation tilkalder hun lys for at redde sin ven og derved opdager Aline og resten af verden, at hun også har grisha-kræfter.

Hun bliver skilt fra sin ven, sendt til hovedstaden hvor hun skal trænes som grisha. Men hun hvirvles ind i en verden af magtkampe, intriger og fjendskaber, hvor det er svært at finde ud af, hvem Alina kan stole på...

Grisha er den første serier i Grishaverse og den mest lettilgængelige. Vi læste den i Bogklubben og alle var enige om, at den var god og spændende.

Six of crows

Der er blevet opfundet et narkotikum, Jurda Parem, som forstærker en Grishas kræfter ufatteligt meget, men det er ekstremt afhængighedsskabende. Det betyder, at den som har opskriften på jurda parem er meget, meget magtfuldt. I denne duologi følger vi et team af småkriminelle, som bliver hyret til at hente skaberen af jurda parem. Han er taget til fange på et top sikret fængsel i et militærstyret land, som hader magi. Det er en stort set umulig opgave! Samtidig kæmper alle medlemmerne af truppen med interne stridigheder, undertrykte følelser og indre dæmoner.

King of scars

Denne serie er den nyeste serie i Grishaverse - og den som giver bedste mening, hvis man har læst Grisha-serien først. Her følger vi kongen af Ravka, som prøver at gøre det bedste for sit land, selvom det har lidt et stort knæk efter de tig, der skete i Grisha-serien (det kan jeg ikke komme for mege tind på her, fordi jeg ikke vil afsløre for meget), samtidig kæmper kong Nikolai med den forbandelse, at han er halv mand og halvt monster - han kæmper hårdt for at fastholde kontrollen over sin krop og sine tanker, når monsteret prøver at bryde løs.

Skandar og enhjørningstyven

Hvis man synes, at en bog med ordet "enhjørningstyven" i titlen lyder som noget med regnbuefarver og glimmer skrevet for piger på 6 år, så skal man tro om igen. Bogen gør hurtigt op med idéen om at enhjørninge er romantiske, lyserøde væsner. Enhjørningene i dette univers er vilde og blodtørstige. At møde en vild enhjørning er det samme som den sikre død, men hvis en enhjørning bliver knyttet til sin skæbnebestemte rytter, når de udklækkes, kan de trods alt styres.

Alle børn drømmer om som 13-årige at blive rytter, men noget går galt og Skandar bliver forhindret i at tage sin adgangsgivende eksamen. Alligevel bliver han samme nat hentet for at blive fragtet til øen, hvor enhjørningene udklækkes. Men det viser sig, at der er en grund til at han skulle ankomme så mystisk og hemmelighedsfuldt til øen. Pludselig sidder Skandar med en stor hemmelighed, som han dårligt nok selv forstår...

Folk of the air-serien af Holly Black

Som børn blev Jude og tarryns forældre dræbt af en elver, fordi deres mor forsøgte at skjule deres halvstoresøster blandt mennesker, selvom hun egentlig var halv elver. Nu vokser de forældreløse menneskebørn op i det magiske land, Faerie. Men det er ikke spor magisk og vidunderligt, når man er menneskebørn, fordi de magiske værsner omkring dem er nedladende. 

Judes søster er stille og forsigtig, men Jude selv længes efter kærelighed og magt, selvom det virker umuligt, når hun er fanget i Faerie. Men så en dag opdager hun en hemmelighed om en af de de populære og magtfulde jævnaldrende elver-drenge...

Historien er forfalt poetisk, så det passer godt med gamle fortællinger om de smukke men farlige fe-væsner.

Et rige af torne og roser-serien af Sarah J. Maas

Hvis du allerede har læst Folk of the air-serien og var vild med den, så skal den her serie måske være den næste, du pakker i tasken til sommerhusturen?

Begge historier handler om mennesker, som er fanget i elvernes verden, som er beskrevet både smukt og forfærdeligt. Elvernes styrke og dygtighed får dem til at se ned på menneskerne, men alligevel udvikler der sig en meget modvillig tiltrækning imellem hovedpersonen, den stærke og selvstændige Feyre og hendes tilfangetager, elverfyrsten Tamlin. Her er forelskelse og had tæt forbundet.

Datter af dybet

Måske kender du Rick Riordans bøger? Alt hvad han tidligere har skrevet, er fantasybøger som foregår i forskellige mytologier: Græsk, ægyptisk og nordisk. Det er spændende, humoristiske og underholdende bøger, som samtidig indfører læseren i mytologierne.

Denne bog er helt anderledes, men han er stadig inspireret af et allerede kendt univers. Denne gang er det den gamle Jules Verne-bog fra 1870: En verdensomsejling under havet. 

Vi møder Ana, som går på en militær-kostskole for havinteresserede. Hun er ved at afslutte sit første år på studiet, og sammen med sin årgang skal hun på en slags eksamenstur. Idet de kører væk fra skolen, bliver hele skolen sprængt i stykker af en rivaliserende skole. Anas eneste levende familiemedlem, hendes bror, var på skolen!

Første årgang har nu kun hinanden og en enkelt lærer, som snart efter viser sig at være dødeligt syg og går i koma. Eleverne beslutter at sejle ud til en ø, hvor skolen har en satelitafdeling, men placeringen af øen er hemmelig og eleverne får testet deres viden og samarbejdsevner for overhovedet at nå øen i god behold - ude på øen venter der Ana og de andre elever en mærkelig overraskelse, som jeg ikke kan fortælle om her uden at afsløre for meget. Jeg kan kun fortælle, at det har noget at gøre med En verdensomsejling under have og Kaptajn Nemos opfindelser...

Greystone-trilogien af Margaret Peterson Haddix

De 3 Greystone-børn ved, at de har verdens sødeste, mest kærlige, trygge og almindelige mor. Men en aften er der en nyhedsudsendelse i tv, der handler om 3 kidnappede børn, som ligner de 3 Greystone-børn, så man skulle tro, at der var tale om enæggede tvillinger., Og derefter forsvinder deres mor, men efterlader børnene hos en dame, de aldrig før har mødt.

Børnene er forvirrede og kede af det - men sten sikre på, at der foregår noget mærkelig. Deres mor ville aldrig bare efterlade dem! Og når de 3 børn hjælper hinanden, kan de rigtig meget. Det viser sig, at moren har efterladt nogle koder, som forklarer, hvad der foregår - hvis de altså bare kan knække koderne! Og langsomt åbner der sig en meget mærkelig verden for de 3 børn.

Bøgerne er super spændende, man kan ikke holde op med lige at læse bare ét kapitel mere. Og fordi man følger skiftevis 8-årige Finn, kodeknækkeren Emma  på 10 år og den ansvarlige Chess på 12 år, er bogen spænmdende og relevant for en meget bred aldersgruppe af både drenge og piger.

Woodwalkers

Woodwalkers-universet består af 3 serier: Woodwalkers, Seawalkers og Woodwalkers & friends. Hver serie kan læses selvstændigt, men i Woodwalkers & friends bliver der afsløret en masse ting, som sker i slutningen af "Woodwalkers"-serien, så hvis man har planer om også at læse den, så skal man starte med den.

En woodwalker er en person, som kan skifte form fra menneske til dyr. Hovedpersonen i Woodwalkers-serien, Carag, kan skifte imellem puma og menneske. Han vælger menneskenes verden, selvom han er vokset op i naturen som puma med sin familie. Han kommer på en særlig skole for woodwalkers, hvor man lærer både at klare sig i dyre- og menneske skikkelse og lærer at kontrollere skiftet imellem de to. Det giver en del gnidninger, når mange forskellige dyrearter skal gå i skole sammen, på skolen er der alt fra edderkop, egern, bison og ulve. Samtidig bliver Carag kontaktet af en mystisk mand, som også er woodwalker. Han er meget magtfuld og vil gerne have Carags hjælp til at give woodwalkers mere plads i verden - men måske er hans holdninger lidt mere ekstreme end Carag vil være med til?

Seawalkers handler - som man måske kan regne ud - om en tilsvarende skole, men for havdyr.

Woodwalkers & friends er en efterfølger til Seawalkers-serien.

 

Dallas københavn af Peter Molde-Amelung

Dallas København er navnet på hovedpersonen. Hun er en pige, som bor alene med sin bedstefar, som er opdagelsesrejsende og derfor overlader hende til sig selv meget af tiden. Dallas  har en mor, som bor i udlandet men inden far. Hun møder drengen Jack, som lige som Dallas også tager stort ansvar for sig selv og sin mor, som er psykisk syg. 

Lidt imod Jacks vilje kommer de to ud på et sindssygt eventyr sammen, for Dallas' bedstefar får rodet sig ud i noget, og Dallas gør alt hvad hun kan for at hjælpe ham - selvom det involverer indbryd og skyderi.

Romanen er overraskende og usadvanlig. Den ligger et sted midt imellem realisme og fantasi, den handler om to børn overladt til sig selv, men alligevel er historien spændende og eventyrlig snarere end en tung og trist.

 

Frankie & Bug af Gayle Forman

Frankie lever i 1980'erne i USA. Hun kan se frem til en kedelig sommer, hvor hendes storebror ikke længere gider have hende på slæb, og hun må ikke tage til stranden alene. Så kommer underboens nevø på besøg, så hun har en at tilbringe sommeren med, men hun gider egentlig ikke rigtig være sammen med ham. Men så finder de alligevel en fælles interesse: Der er en morder på fri fod i området, og de sætter sig for at opklare hvem, han er. 

Frankie finder ud af mange ting den sommer, både gode og dårlige ting. Hun får nye venskaber og hun bliver klogere på sig selv og sin familie - samtidig oplever hun også rascisme og fordomme for første gang og hun opdager, at hele LGBT-miljøet findes. Det er en virkelig god og sød historie, som behandler alvorlige emner på en seriøs men hjertevarm måde.