Tips til børnenes sommerlæsning… og din egen

13.07.22
Børns lyst til at læse for sjov falder med alderen, viser ny rapport. Men der er meget, man som forælder kan gøre for at hjælpe børnenes (og sin egen) læselyst på vej.

Af Gro Johanne Vase, Kulturformidler til børn og unge, Horsens kommunes biblioteker

For mig er sommerferien ofte en kærkommen lejlighed til at få læst en masse af de bøger, jeg ikke nåede at læse, mens hverdagen rullede. 

Det er dog langt fra alle, der har det sådan, og spørger man børnene, er der nok en del, der har svært ved at se bøger og læsning som noget, der er foreneligt med sommerferieafslapning.  

I hvert fald viser en ny rapport om børn og unges læsning, at det står en anelse sløjt til med børn og unges læselyst, der falder systematisk, jo ældre de bliver. 

Sådan en undersøgelse er selvfølgelig nedslående læsning, når man som jeg lever af at formidle litteratur til børn og unge. Og for os biblioteksfolk er der rigeligt at tage til efterretning i den rapport…

Men faktisk er der også en del, man kan gøre som forælder for at hjælpe børnenes – og sin egen - læselyst på vej. Her er fem små tips, I måske kan bruge til at finde mere læselyst i sommerferien. 

1.    Find det rigtige bogmatch (brug biblioteket) 
Læselyst handler i høj grad om at finde den rigtige bog. Her vil jeg selvfølgelig starte med at slå et slag for bibliotekerne. Hvad end interessen er superhelte, basket, venindeproblemer eller bare noget, der ligner Harry Potter, så gør vi vores ypperste for at hjælpe med at finde det helt rigtige bogmatch. 

2.    Hav bøger tilgængelige i hjemmet 
Bøger roder, men ligger de fremme, er der større sandsynlighed for, at de bliver læst. Hav derfor gerne en bunke alderssvarende bøger liggende i hjemmet og gerne med forsiderne synlige. Det lokker mere. 

3.    Skab hyggelige rammer omkring læsningen 
Desværre er mange børn vant til at læse på en hård stol i et klasseværelse med dårlig belysning. Det er sommerferien en oplagt mulighed for at gøre op med! Tag bøgerne med i hængekøjen, på et tæppe i parken, under dynen på en regnvejrsdag, eller hvor I ellers hygger jer mest.  

4.    Læg skærmene væk for en stund 
Vi ved det. Telefonen vinder ofte over bogen i kampen om vores opmærksomhed. Nogle gange kan det være nødvendigt at lægge skærmene lidt væk, så det er nemmere at fordybe sig.  

5.    Tal med dine børn om bøger og læsning (og læs selv
Læsekultur i hjemmet hænger sammen med børn og unges lyst til at læse. Med dette sidste tip skal der derfor lyde en opfordring til at tale med børnene om det, de læser, og også selv følge trop og skifte skærmen ud med en bog (medmindre det er en lyd- eller e-bog, selvfølgelig). Derudover har højtlæsning i hjemmet en positiv effekt på børns lyst til at læse. Måske sommerferiens øgede familietid kan give anledning til netop dét? 

Uanset om ferieafslapningen bliver med en bog eller iPad i hånden ønskes I i hvert fald en rigtig dejlig sommer! 

Undersøgelsen ”Børn og unges læsning 2021” er gennemført som en del af projektet ”Ny viden: Børn og unges læseglæde og læsefællesskaber”, der ledes af Tænketanken Fremtiden Biblioteker, og kan læses gratis på unipress.dk. 
 

Materialer