Logo for Børnevalget 2019 med billede af vinderen med sloganet: Ja til at passe på naturen!

Børn og demokrati

03.11.20
Her fortæller børnebibliotekar, Marianne, om børnevalget og anbefaler to børnebøger om demokrati.

Folketinget er sammen med dronningen, den lovgivende magt i Danmark – Folketinget skal vedtage lovene og dronningens rolle er at underskrive lovene. Voksne går til valg og vælger hvilke personer, der skal sidde i Folketinget. Folketingsvalg er hemmelige og frie.
De danske folkebiblioteker afholder hver år børnevalg. Her får børn mulighed for at stemme på en række kandidater. Børnene kan nemlig selv gå til valg på børnebiblioteket og vælge deres favoritkandidat fra kendte og populære børnebøger. Danmarks Biblioteker står bag Børnevalget.
I 2019 vandt Vildheks af Lene Kaaberbøl Børnevalget i Danmark med sloganet.
I billedbogen ”Dem, der bestemmer” af Lisen Adbåge kan du læse om magt, om nogen der altid vil bestemme og om retten til at sige ”nej”.
For større børn, der interesserer sig for demokrati, ytringsfrihed og folkestyre er ”Hvem bestemmer, Sebastian?” af Christoffer Boserup Skov et godt bud på en spændingsromanen om disse emner.

I Danmark lever vi i et demokratisk samfund, men sådan er det ikke i alle verdens lande. De Forenede Nationer har lavet en særlig international konvention, som sætter fokus på børns rettigheder:
• Børns grundlæggende rettigheder, fx mad, sundhed og et sted at bo
• Børns ret til udvikling, fx skolegang, fritid, leg og information
• Børns ret til beskyttelse, fx mod krige, vold, misbrug og udnyttelse
• Børns ret til medbestemmelse, som fx indflydelse, deltagelse og ytringsfrihed.
Du kan finde flere fortællinger, der tager udgangspunkt i FNs børnekonvention i ”Alle børns ret” af Pernilla Stalfelt, samt ”Hønselortebænken” af Klaus Slavensky.

Materialer