Grænselandet mod vest

28.09.20
Vi kigger nærmere på film som på forskellig vis behandler grænsen mellem Mexico og USA.

I en årrække har grænsen mellem Mexico og USA været fikspunkt for megen omtale og debat. Særligt efter, at Trump lancerede sit politiske mål om, at bygge en massiv mur mellem de to lande.

Men forholdet mellem de to lande og ikke mindst grænselandet har i årtier været portrætteret i populærkulturen, hvor der har været skudt med skarpt siden westernfilmens guldalder i 1950´erne og 60´erne. Men genrens popularitet og dens ofte blodige behandling af grænselandet går helt tilbage til starten af 1900-tallet, hvor hurtigt læst og hurtigt fordøjet tju-bang underholdning i form af de såkaldte ”dime-westerns” (korte og billige småromaner/serielle hæfter) var et hit. 

Fingeren på aftrækkeren

Mexicaneren blev ofte fremstillet som en beskidt og illoyal bandit med en løs finger på aftrækkeren og med tankerne stærkt infiltreret af svindel. Med andre ord blev Mexico tegnet som et uciviliseret land med usle levevilkår og en bundkorrupt ordensmagt. Et land, hvor ensomme ulve og cowboys, der lagde sig ud med den amerikanske regering kunne gemme sig.

I årene omkring 1846 var der krig mellem USA og Mexico på grund af uoverensstemmelser i forbindelse med grænsedragningen af staten Texas. En konflikt, der dengang har været med til at støbe kugler til amerikanernes negative billede af deres nabo mod syd. Og i en lang periode særligt i filmhistorien har et forherligende billede af USA været dominerende. Ærkeamerikanske og retskafne gunslingers som f.eks. John Wayne ses typisk i den bærende rolle som frelseren med stjernen på skjorten. 

Mexicanere med mange ansigter

Men billedet ændrer sig over årene og nuancerne pibler ind i både bøgerne og på det store lærred. 
De såkaldte ”Chicano”-film – film med amerikansk/mexicanske temaer og ofte produceret af et filmhold med bopæl på begge sider af grænsen satte et skub i en ny bølge af film med fokus på forholdet Mexico/USA. Mange husker sikkert film som "The Three Burials of Melquiades Estrada" med Tommy Lee Jones i hovedrollen eller måske har den dystre og knugende intense ”Babel” med blandt andre Brad Pitt sat tydeligere spor i hukommelsen. 

Og i den mere sprælske afdeling finder vi Robert Rodriguez perlerække af actionbaskere som f.eks. "Desperado" og "Once Upon a Time in Mexico", som både er en hyldest til Sergio Leones spaghettiwesterns og en kulørt karikatur af Mexico og af ”the quick and dirty mexican”.

Også den massive narko- og menneskesmugling over grænsen har fået sin fylde i filmens verden, hvor uforglemmelige titler som ”Traffic” og ”Sicario” rammer hovedet på sømmet og tegner et sørgeligt og mørkt billede af, hvordan bl.a. korruption gennemsyrer forholdet mellem de to lande. 

For at slutte, hvor vi startede med Trumps mur, sætter filmen "Desierto" gruopvlkkende billeder på vores forestilling om mexicanere som jaget vildt i grænselandet, hvor skydegale hillbillys og selvbestaltede sheriffer tager lov og orden i egen hånd.

Ta´ med en tur til grænselandet mod vest i enten filmens eller bøgernes verden. Vi har fundet en række anbefalinger.
 

Materialer