Forside til bogen Døden er et øjeblik af Martin Jensen

Døden er et øjeblik af Martin Jensen

04.11.19
Medrivende historisk roman om horens søn der trodser den etablerede samfundsorden og ender i Amerika.

Den 14-årige Rasmus har alle odds imod sig i 1850-tallets Danmark. Han er søn af Else, landsbyens hore, og siden han var stor nok, er han gået på omgang i sognet som gratis arbejdskraft mod kost og logi. Nu er han konfirmeret og dermed gammel nok til at klare sig selv.

Men ingen ønsker at ansætte horens søn, så Rasmus finder sin egen vej. Han møder Sosmeden, der tilbyder ham et samarbejde. Rasmus skal stjæle fra udvalgte gårde, og Sosmeden sørger for at sælge varerne. Det går fint et stykke tid, men så går et tyveri helt galt, og Rasmus må gå under jorden. Ad kringlede veje ender han i Amerika, hvor han får en ny chance. Han er ikke mere horens søn Rasmus, men Moose Dane, en dansk bonde der prøver lykken i USA.

Jeg kan ligeså godt erkende, at jeg er stor fan af Martin Jensens forfatterskab. Jeg holder af hans samtidsromaner, hans historiske krimier og i særdeleshed hans historiske romaner. Han er en eminent fortæller, og så har han en særlig evne til at skildre fortiden, så jeg føler, jeg er midt i den sammen med hovedpersonen. Sproget er drysset med tidstypiske udtryk, som skaber atmosfære, men er stadig flydende og letlæselig for nutidslæseren. Og så er Jensen mester i at skabe troværdige personer, jeg har lyst til at følge.

”Døden er et øjeblik” lever helt op til Jensens sædvanlige høje standard, og ikke overraskende er jeg vild med den. En stor anbefaling herfra.

Andre gode historiske romaner af Martin Jensen: En fremmed klippeTømrerens datterFrit gennem JyllandSoldaterhorenRavneflugtOverleveren

Materialer