Fra filmen The Nightingale der kan streames via Filmstriben
Fra filmen The Nightingale der kan streames via Filmstriben

Filmåret 2020

22.12.20
2020 har været et mærkeligt år. COVID-19 pandemien har vendt op og ned på verden, som vi kendte den, og det gælder også, når vi ser på filmindustrien.

Heldigvis er der – på trods af COVID-19 – stadigvæk udkommet en række spændende, gode, anderledes og insisterende film, som du kan låne/streame via biblioteket og Filmstriben.

Listen her skulle indeholde de bedste film fra i år, men hvordan beslutter man, hvad der er bedst? Er det bedste udgangspunkt at se på, hvor mange priser en film har fået? Er filmens rating på Internet Movie Data Base det bedste parameter? Eller måske hvor mange gange filmen blev set i biografen eller har været lånt ud på biblioteket? 

Men giver det mening at sammenligne, hvor mange priser en film har fået, når de forskellige prisuddelinger falder på forskellige tidspunkter, og ikke alle listens film har haft muligheden for at deltage i alle prisuddelinger? Er det bedste altid det, de fleste kan lide? Og kan man overhovedet sammenligne et drama som ”Little Women” med en gyser som ”The Invisible Man”? 

Og hvad dækker betegnelsen ’årets bedste’ egentligt? Er det filmene, der er udkommet i 2020, eller dem vi har fået på bibliotekets hylder i 2020?

Der er mange spørgsmål, og tanken om at lave en ultimativ liste for Årets film på biblioteket er nok i virkeligheden en illusion. Nedenstående lister er derfor blot mine bud på de bedste film, der er landet på bibliotekets hylder/Filmstriben i 2020. Forhåbentlig finder du også en film eller to, som du har lyst til at se eller gense.  

Årets danske film
 

Årets udenlandske film:

Årets boblere:

Hårde facts om de udvalgte film:

De danske:

De forbandede år 
Instrueret af Anders Refn (330.091 solgte biografbilletter)

Jagtsæson
Instrueret af Tilde Harkamp (473.971 solgte biografbilletter)
Nomineret til Blockbuster Publikumsprisen og til Zulu Awards Årets Danske Film

Klovn the final
Instrueret af Mikkel Nørgaard (437.381 solgte biografbilletter)

Krudttønden
Instrueret af Ole Christian Madsen (20.598 solgte billetter)

Kød & blod
Instrueret af Jeanette Nordahl (11.921 solgte biografbilletter)

Manden uden fremtid
Instrueret af Jonas Alexander Arnby (2.639 solgte biografbilletter)
Vandt en Robert for Årets originale sang

Ninna
Instrueret af Hans Fabian Wullenweber (8.529 solgte biografbilletter)

Onkel
Instrueret af Frelle Petersen (45.719 solgte biografbilletter)
Vandt en Bodil for Bedste manuskript og blev nomineret til yderligere 3 Bodil priser: Bedste danske film, Bedste kvindelige hovedrolle, Bedste mandlige birolle
Vinder af Politikens Talent Award New Danish Directors (Frelle Petersen)
Nomineret til 4 Robert priser: Årets danske spillefilm, Årets instruktør, Årets originale manuskript, Årets kvindelige hovedrolle
Vinder af Tokyo Grand Prix på Tokyo International Film Festival for Best Film

Ser du månen, Daniel
Instrueret af Niels Arden Oplev (474.049 solgte biografbilletter)
Vandt en Bodil samt en Robert for Bedste kvindelige birolle
Vandt derudover en Robert for Bedste adapterede manuskript samt for Bedste mandlige hovedrolle og Roberts Publikumspris
Vandt Zulu Awards for Årets Danske Film

Undtagelsen
Instrueret af Jesper W. Nielsen (152.264 solgte biografbilletter)
Vinder af Valhalla Award på Santa Barbara International Film Festival

De udenlandske:

”1917” vandt 3 Oscars og var nomineret til yderligere 7, bl.a. for bedste instruktør og bedste film. Ifølge IMDB har den indtjent sig selv ca. 4 gange, og har fået en rating på 8,3 af IMDB’s brugere.
Biografomsætning på verdensplan $384,131,585 ifølge IMDB

”En hvid, hvid dag” har vundet priser på bl.a. Cannes Film Festival, Montréal Festival of New Cinema, Nordic International Film Festival, Rotterdam International Film Festival og Torino Film Festival. Filmen har en rating blandt IMDB’s brugere på 6,8.

”Jojo Rabbit” vandt 1 Oscar for bedste adapterede manuskript og var yderligere nomineret til 5 Oscars, bl.a. for bedste film og bedste skuespillerinde i en birolle. Filmen har en rating på 7,9 blandt IMDB’s brugere og har ifølge IMDB indtjent sig selv ca. 6,4 gange.
Biografomsætning på verdensplan $90,335,025 ifølge IMDB

”Joker” vandt to Oscars, bl.a. for bedste mandlige skuespiller (Joaquin Phoenix), og var yderligere nomineret til 9 Oscars herunder bedste film og bedste instruktør. Ifølge IMDB har filmen indtjent sig selv 19,5 gange, og har fået en rating på 8,5 af IMDB’s brugere.
Biografomsætning på verdensplan $1,074,251,311 ifølge IMDB

”The Lighthouse” var nomineret til 1 Oscar for bedste cinematografi, og vandt International Film Critics Awards (the FIPRESCI Prize) på Cannes Film Festival. Filmen har en rating på 7,5 blandt IMDB's brugere.
Biografomsætning på verdensplan $18,113,964 ifølge IMDB

”Little Women” vandt 1 Oscar for kostumer og var nomineret til yderligere 5 Oscars, herunder for bedste film. Filmen har en rating blandt IMDB’s brugere på 7,8 og har ifølge IMDB tjent sig selv hjem ca. 5,4 gange.
Biografomsætning på verdensplan $216,601,214 ifølge IMDB

”The Nightingale” vandt 6 AACTA Awards, bl.a. for bedste kvindelige hovedrolle, bedste film og bedste manuskript. Den var nomineret til yderligere 9 6 AACTA Awards. Filmen har en rating på 7,3 blandt IMDB’s brugere

”Parasite” vandt 4 Oscars for bedste internationale film, bedste film, bedste instruktør og bedste originale manuskript. Filmen blev således den første ikke-engelsksprogede film nogensinde til at vinde Oscaren for bedste film. Derudover var den nomineret til yderligere 2 Oscars. IMDB’s brugere har ratet filmen 8,6.

”Portræt af en kvinde i flammer” vandt 2 priser på Cannes Film Festival. Brugerne på IMDB har ratet filmen 8,1.

”Smerte og ære” blev nomineret til 1 Oscar for bedste mandlige hovedrolle, og blev derudover nomineret og vandt priser på en række filmfestivaler rundt om i verden. Ikke mindst vandt den 2 priser på Cannes Film Festival, hvor den yderligere var nomineret til Guldpalmen. Brugerne på IMDB har ratet filmen 7,5.
Biografomsætning på verdensplan $37,359,689 ifølge IMDB

Boblerne:

”Downton Abbey” vandt Hollywood Film Awards Costume Designer of the Year. Den har en rating blandt IMDB’s brugere på 7,4 og har ifølge IMDB indtjent sig selv 18,2 gange!
Biografomsætning på verdensplan $237,860,050 ifølge IMDB

”The Gentlemen” har ikke umiddelbart været nomineret til nogen filmpriser, men har en rating blandt IMDB’s brugere på 7,8. Filmen har ifølge IMDB indtjent sig selv ca. 5,2 gange.
Biografomsætning på verdensplan $115,171,795 ifølge IMDB

”The Invisible Man” har vundet 3 AACTA Awards (Australian Academy Cinema Television Arts) og var nomineret til yderligere 6 AACTA Awards for bl.a. bedste film, bedste instruktør og bedste kvindelige hovedrolle. Filmen har en rating blandt IMDB’s brugere på 7,1 og har ifølge IMDB indtjent sig selv 20,4 gange!
Biografomsætning på verdensplan $143,151,000 ifølge IMDB

”Knives out – var det mord?” var nomineret til 1 Oscar for bedste originale manuskript. Filmen har ifølge IMDB indtjent sig selv ca. 7,7 gange, og har en rating på 7,9 fra IMDB’s brugere.
Biografomsætning på verdensplan $311,398,301 ifølge IMDB

”The Peanut Butter Falcon” har vundet flere priser, bl.a. amerikanske National Board of Review’s pris for Top Ten Independent Films. Filmen har ifølge IMDB indtjent sig selv 21,4 gange! Og har en rating på IMDB på 7,6.
Biografomsætning på verdensplan $133,031,473 ifølge IMDB
 

 

Tags