Sorte huller af Ib Michael

Sorte huller af Ib Michael

28.10.14
"Blå bror" og "Sorte huller" er mine Ib Michael-favoritter.

Jens Albinus har indlæst både "Blå bror" og "Sorte huller". Jeg blev så forelsket i hans stemme, at familien nærmest ikke kunne komme i kontakt med mig i flere dage. Jeg gik rundt med hovedtelefoner på og lukkede mig ude fra omverdenen, fordi jeg meget hellere ville følge med i Ib Michaels grænseoverskridende ungdomsliv, end deltage aktivt i mit eget lille småkedelige liv.

"Blå bror" foregår i midt i 60'erne, og vi følger Ib Michael (uden navn i romanen) og vennen Mark gennem gymnasieårene. Det handler bl.a. om kærlighed, opgør med autoriteter og borgerlig livsførelse på Mursejlervej i Roskilde - det handler om at leve sine kunstneriske drømme ud - HELT ud. Ib Michael fører os igennem middelklasse-, overklasse- og rockermiljøer, vi hører om tumpede, hævngerrige gymnasielærere og UFO'er, alt sammen fortalt medrivende i et totalt sprudlende sprog.

I "Sorte huller" er Mark og Ib blevet studenter, og de prøver hver især at komme videre med kunsten. Mark er en stor musikbegavelse, og Ib går på Poul Borums forfatterskole. De er hele tiden et par år forud for deres tid, og livsbegejstringen og nysgerrigheden overfor alt nyt betyder også helt fatale eksperimenter med rusmidler her specielt LSD.

Ib Michael siger godt nok i et interview på Litteratursiden, at "Blå bror" overhovedet ikke har noget som helst med virkeligheden at gøre, det er ren fiktion, men jeg finder det svært at tro ham. I omtalen af "Sorte huller" står der, at al lighed med kendte personer er tilsigtet, og jeg er ikke i tvivl om at vi møder både Henrik Nordbrandt, Inger Christensen og fysikeren Holger Bech Nielsen i romanen. Men døm selv! Læs eller hellere lyt til romanerne, du får en kæmpeoplevelse.

Materialer