Nora Webster af Colm Tóibín

Nora Webster af Colm Tóibín

17.02.16
"Nora Webster" er et lavmælt, langsomt fremadskridende og vidunderligt kvindeportræt.

Nora Webster er 46 år da hendes mand skolelæreren Maurice dør. 4 store børn har mistet deres far. Nora skal som alenemor klare både at sørge for smør på brødet, og sørge for at alle kommer igennem sorgen så nænsomt som muligt. Romanen foregår i 60’erne Irland, og både månelanding og konflikten mellem protestanter og katolikker ligger som en historisk ramme om fortællingen.

Man kan godt føle at ”her sker da overhovedet ingenting” i denne roman, men der sker bare så meget alligevel, hvis man lige dykker ned i teksten. Noget af det, der gjorde størst indtryk på mig meget var beskrivelsen af Noras forhold til sine børn. De 2 ældste er piger er flyttet hjemmefra for at gå i skole. De 2 yngste – stadig hjemmeboende drenge - har Nora et meget distanceret forhold til, og den ene af drengene kæmper med et slemt talehandicap, som klart er en følge af faderens død. Det viser sig, at Nora har ladet de to drenge bo i 2 måneder hos deres moster, mens Maurice lå for døden, og hun har stort set ikke besøgt dem i den periode. Heldigvis er der flere familiemedlemmer og venner i omgangskredsen som er med til at mildne det kølige forhold, Nora har til sine børn.

Det er et lavmælt og langsomt fremadskridende kvindeportræt, og stille og roligt står Nora tydeligere og tydeligere for os som læsere. Hun er en stærk og talentfuld kvinde, som har gemt sig bag sin mand gennem hele ægteskabet. Hun er en indadvendt, - ja på moderne dansk ville vi nok sige introvert kvinde, som med glæde har ladet Maurice tage sig af al "small-talken",  når de var i byen.

Jeg læste også med stor glæde Colm Tóibíns roman "Brooklyn", som udkom på dansk i 2011. Nora Webster er helt på højde, men der skal nok lidt mere tålmodighed til. Et fremragende kvindeportræt, og jeg lagde mærke til, at flere anmeldere sammenlignede den med John Williams meget fine og meget omtalte roman "Stoner". Jeg kunne da heller ikke selv lade være med at tænke på Ipsens "Nora" undervejs i læsningen.

Materialer