Luftspejling 38 af Kjell Westö

Luftspejling 38 af Kjell Westö

13.07.16
Kan en kvinde komme videre med sit liv, hvis hun har boet i en fangelejr og været udsat for voldtægt gennem en længere periode af sit ungdomsliv?

Kjell Westö, som fik Nordisk Råds litteraturpris for romanen ”Luftspejling 38”, fortæller om Miljapigen alias Mathilda Wiik, som i 1938 får ansættelse som advokatsekretær hos den velanskrevne advokat Claes Thunø.  Mathilda er en særdeles dygtig sekretær.  Diskret og pligtopfyldende, ja næsten anonymt udfører hun sit arbejde for den sympatiske advokat. Hver onsdag mødes herreklubben til drinks og samtale, og det er Mathildas møde med denne herreklub, som vender op og ned på Mathildas velordnede liv.

Den finske borgerkrig lurer i baggrunden, og Mathilda tilhørte ”den røde” fløj. Da hun var 16 år blev hun taget til fange og udsat sult, tortur og voldtægt. Hun kan genkende en af herrestemmerne fra onsdagsklubben, og hun flygter lidt skizofrent ind i andre identiteter. Miljapigen trænger sig på og vil have hævn, men den nydelige kontrollerede advokatsekretær Mathilde Wiik forsøger at holde den pæne facade. Hun går sågar ud med voldtægtsmanden, som af gode grunde ikke kan genkende hende.

Det er en medrivende roman med fokus på perioden fra 1. til 2. verdenskrig i Finland. De politiske diskussioner i onsdagsklubben og Claes Thunøs personlige kærlighedskvaler efter en skilsmisse er beskrevet i et lavmælt udramatisk sprog. De voldsomme krigshandlinger og mishandlingen af fangerne står emnemæssigt næsten i kontrast til det nøgterne sprog. Det har været en virkelig fantastisk god læseoplevelse. Det var på grund af denne roman at jeg straks kastede mig over ”Det ulyksalige ved at være en Skrake”, som du kan læse om i et tidligere Bogtip.

Materialer