Det ulyksalige ved at være en Skrake af Kjell Westö

18.05.16
Hvis man er en Skrake – NEJ, det er ikke et skældsord – så tilhører man slægten Skrake.

Wiktor fortæller historien om sin farverige slægt. Særligt fortællingen om lystfiskeren og hammerkasteren Werner,  Wiktors far, – er underholdende.

Skelsættende begivenheder finder sted  1952.  De Olympiske Lege afvikles i Helsingfors og Coca-Cola kommer til Finland; kørt ind på en lastbil med Werner som chauffør. Der sker bare det, at Werner er uopmærksom. Lastbilen forulykker og tusind liter klistret sukkervand  flyder rundt i Helsingfors gader. Det er farligt at være en Skrake, fordi ulykkerne klæber til slægtsnavnet.

Wiktor fortæller sin families historie med fokus på 60’erne hvor han selv var barn og ung. Bedsteforældre, forældre, onkler og tanter og naboer myldrer rundt i velfortalte humoristiske fortællinger. Werner var passioneret lystfisker, og levede i flere år af at skrive lystfiskerfortællinger. Han var besat af at dyrke sporten hammerkast, og kæmpede hele livet for at nå den olympiske rekord. En dag kaster han sit drømmekast og overgår sine egne mål, men straks støder der en ulykke til. Hammeren falder ned på biskoppens fod, som knuses. Werner bliver også knust af den hændelse, og det retlige efterspil med dom og erstatning knækker ham fuldstændigt.

Wiktor fortæller om et usædvanligt far-søn forhold. Alvor og humor går hånd i hånd, og efterhånden som romanen skrider frem, dukker familiehemmelighederne op. Romanen udkom på dansk i 2004 med titlen "Faren ved at være en Skrake". Kjell Westö slog dog først rigtigt igennem i Danmark da han modtog Nordisk Råds litteraturpris for romanen ”Luftspejling 38” i 2014, og genudgivelsen af Skrake-romanen med en ny og mere rammende titel er helt på sin plads. 

Finland, finsk historie og finsk litteratur har jeg aldrig før været optaget af; men siden Kim Leine udkom med ”Afgrunden” og Kjell  Westö udkom med ”Luftspejling 38” har jeg fået indblik i og viden om den finske borgerkrigs  forfærdelige konsekvenser for det finske folk. Hvis jeg skal sammenligne med en anden fremragende læseoplevelse må det blive Lars Saabye Christensens store prisbelønnede roman ”Halvbroderen”.  Forfatternavnet Kjell Westö har for alvor og eftertrykkeligt printet sig ind på min nethinde.

Materialer