Kejserens port af Christian Mørk

Kejserens port af Christian Mørk

18.11.14
Med Kejserens Port har Christian Mørk skrevet en uhyggelig bog om osteologen Kit Henson og hvad der kan ske, hvis man blander sig i noget man ikke skulle have blandet sig i.

Kejserens Port er ikke en krimi, men nærmer sig den gotiske uhygge Christian Mørk også formåede at drive frem i Darling Jim og som gør bogen anderledes end noget andet jeg har læst. Og det er meget positivt ment!

Hovedpersonen Kit Henson er osteolog (osteologi er læren om knoglernes bygning) og bliver sendt rundt i hele verden. Hun bliver kendt som Knoglehviskeren og opklarer diverse forbrydelser ved arkæologiske udgravninger. Kit har mistet en søn og forsøger at arbejde sig ud af smerten, men drømmer om det hver nat og sørger over det hver dag. Hendes mand er et skvat, som lader sig forsørge af Kit og ellers ynker sig selv og sit liv.

En dag oplever Kit noget, der ændrer hendes liv for altid. Og det er her hendes liv bliver efterstræbt af Den hvide rotte. Han er den anden hovedperson og mens Kit oplever noget skræmmende i sin barndom, danner Den hvide rotte sin afstumpede personlighed, ved at slå folk ihjel for penge i Paris’ underverden. Den hvide rotte har nu som en selvbestaltet Jadekejser har indtaget Mysteriernes villa og herfra driver sine onde gerninger. Der er næsten tale om en grev Dracula, der aldrig kommer ud, men har skabt dette mystiske sted, hvor ingen fremmede kommer ind uden invitation og hvor skumle og ulovlige ting sker. 

Christian Mørk har en evne til at skrive sanser ind. Man kan som læser smage Vietnam, lugte den og mærke den. Man kan se Den hvide rotte for sig, når han skifter forklædning og man føler ubehaget ved at læse om hans liv i Mysteriernes villa. Det er meget velskrevet.

Jeg er imponeret over Christian Mørks fascinerende møde at skrue en overraskende, skræmmende og fascinerende historie sammen. Jeg er, som altid, rigtig godt underholdt og bevæget når jeg læser hans bøger og glæder mig meget til at læse mere om Kit Henson i de 2 følgende bøger om hende.

Materialer