Forsider

Årets bøger: Lida

09.01.23
Lida præsenterer et udvalg af sine bedste læseoplevelser fra 2022.

Hvert år afholder biblioteket "Årets bøger", hvor vi præsenterer nogle af de bedste udgivelser, vi er stødt på i månedernes løb. Biblioteksfolk er forskellige, så der er stor spredning over feltet af bøger, der bliver talt om, og det plejer at være hyggelige og inspirerende arrangementer, der også bliver bragt ud på de små filialer.

Nogle af anbefalingerne har vi indtalt på video, og dem bringer vi her på siden.

Denne gang er det Lida, der fortæller om nogle af sine bedste læseoplevelser fra 2022. Under videoerne kan du også læse teksten, og nederst i indlægget kan du hurtigt komme til at reservere bøgerne.

En skidt knægt af Henning Jensen
Karolines kærlighed af Kim Leine
Nøjsomheden af Stine Askov

En skidt knægt

En velskrevet, ærlig og rørende biografi om, hvordan vores opvækst er definerende for vores liv, men også om hvordan ting kan ændres med tiden. Skrevet af skuespiller Henning Jensen.

Denne biografi er utroligt velskrevet og rørende. Jensen er dygtig til på meget ærlig vis at fortælle om sin opvækst påvirket af en mor, der tidligt i livet skammede sig over ham. Portrætterne af henholdsvis moren og faren er nuancerede og ærlige. Fortællingen er fint indrammet ved at starte og slutte med først morens og til slut farens død.

Peter Øvigs "Min mor var besat" omhandler også hans mors død, som bliver nødvendig for, at han selv kan leve videre frigjort fra den skyld og skam, som moren har påført ham. I Jesper Steins biografiske roman "Rampen" er Stein selv i klemme mellem forældrene og dybt påvirket af morens sorg og frustration.

"En skidt knægt" er et meget rørende portræt af forfatteren; jeg holder utroligt meget af skuespilleren Henning Jensen og får her et indblik i en opvækst, der ikke er for sarte sjæle!

Jeg har været sådan lidt starstruck, når jeg har set ham - og selv i år til BogForum turde jeg ikke gå hen til ham og sige tak! Nå, men så må I tage det med til ham, hvis I ser ham - tak for mange fantastiske oplevelser i teatret - jeg har bl.a. tudet igennem på Horsens Ny Teater, da Det Kongelige Teater med Kirsten Olesen og Henning Jensen opførte "Med sne". Og jeg har frygtet ham som magtmennesket i flere tv-serier og film! Jeg har også tudet igennem "En skidt knægt" og "Gennem glasvæggen" om hans tunge depression.

Læs dem begge!

Karolines kærlighed

MOSKVA, 2013. Den unge officer Karoline Blicher er midlertidigt udstationeret på Den Danske Ambassade. Til næste valg spås hun en markant rolle i højrefløjspartiet Demokratisk Alliance, som hendes far stiftede. Hun forelsker sig i den gådefulde russiske militærmand Mikhail Petrov, som har adgang til de inderste cirkler i Kreml. Han siger, at han kan hjælpe hende helt til tops i dansk politik ...

KØBENHAVN, ET ÅR SENERE. Karolines ekskæreste, den skandaleramte journalist Jesper Skov, kommer på sporet af en dyster hemmelighed i den magtfulde Blicher-familie. Historien kan genstarte hans karriere, men vil smadre Karolines. Da en vigtig kilde bliver fundet død, må han spørge sig selv, hvor meget han er villig til at ofre for sandheden.

Lars Ole Sauerberg, litteraturanmelder på Jyllands Posten, gav den bl.a. følgende ord med på vejen: "Kim Leine har skiftet sit arktiske univers ud med øst-vest-kontrontationen. Han har også læst godt på genrelektien. Det er der kommet en meget velskrevet og velkomponeret, og ikke mindst særdeles foruroligende, aktuel politisk spændingsroman ud af."

Kan du lide at læse Leif Davidsen eller Niels Krause-Kjær, vil du også kunne lide "Karolines kærlighed".

Jeg havde svært ved at lægge bogen fra mig - der er hemmeligheder, forviklinger, intriger og overraskelser; jeg tror, Kim Leine har hygget sig med at skrive den. Der er glimt i øjet, trods de alvorlige emner, og plottet holder - Kim Leine lægger op til flere bøger om Karoline, og den næste kommer til at hedde "Karolines kamp" - og der skal vi til USA - midt i Trumps valgkamp … så bliver det vist ikke mere dramatisk!

Jeg glæder mig allerede.

Nøjsomheden

Unge Mona er opvokset med en psykisk syg mor i ghettoen Nøjsomheden. Hun arbejder i en boghandel, hvor hun drømmer sig væk i bøgernes verden og bliver forelsket i kunden Nikolaj, der læser litteraturvidenskab og bor i den pæne del af byen.

Stine Askov har skrevet en poetisk og rørende kærlighedshistorie om to unge fra vidt forskellige miljøer. Hun kombinerer som i sine andre romaner det humoristiske med alvorlige tematikker som sociale vilkår, ulighed, psykisk sygdom og sorg. Et gennemgående tema i romanen og forfatterskabet er, hvordan børn påvirkes af deres opvækst og familie.

Flere aktuelle forfattere skildrer de menneskelige konsekvenser af et samfund med social skævvridning. Den sociale ulighed fylder i den realistiske skønlitteratur, der giver stemme til de laveste samfundslag, fx hos Thomas Korsgaard, Jens Vilstrup og Peder Frederik Jensen. Jonas T. Bengtsson har også skrevet om opvækst og sammenhold i betonblokken i sin seneste roman "Fra blokken".

Jeg er vild med Stine Askov - hun skriver så godt - det går lige i hjertet. Det er troværdigt og overbevisende, og nu sagde jeg Jonas T. Bengtsson lige før - han er også en fantastisk forfatter, der skriver om bunden af Danmark.

Jeg kunne ikke lægge "Nøjsomheden" fra mig, da jeg først var gået i gang - spændende som en krimi. Man griner lidt og græder lidt og føler med karaktererne.

Og jeg kan på det varmeste også anbefale "Katalog over katastrofer" af samme forfatter - den er knugende og sørgelig og så intens!

Materialer